fbpx
European Western Balkans
Društvo

Projekat “Evropa za mene”

Zastave Srbije, EU i država članica; Foto: Evropska unija

BEOGRAD – Uprkos strateškom opredeljenju Republike Srbije za članstvo u Evropskoj uniji, kao i činjenici da je EU najveći trgovinski partner Srbije, podrška evropskim integracijama godinama varira.

Kako bi građani, a pre svega mladi, naučili nešto više o evropskim integracijama i koristima koje taj proces donosi srpskom društvu, Evropski pokret u Srbiji, zajedno sa lokalnim većima EPuS u Kraljevu i Sremskoj Mitrovici, Fakultetom političkih nauka Univerziteta u Beogradu, uz podršku Međunarodnog Evropskog pokreta iz Brisela pokreće projekat pod nazivom Evropa za mene.

Cilj projekta “Evropa za mene” je da poveća znanje građana Srbije o evropskim vrednostima i funkcionisanju Evropske unije, kao i da približi proces pristupanja Srbije u EU, koristi i uticaje na njihov svakodnevni život u procesu pregovara.

Primarna ciljna grupa su mladi, mediji i opšta populacija na celoj teritoriji Srbije. Takođe, jedan od specifičnih ciljeva je i jačanje kapaciteta organizacija civilnog društva, univerziteta, biblioteka i stručne zajednice.

Kao krajnji rezultat ovog projekta trebalo bi da bude veće razumevanje procesa evropskih integracija, bolji kvalitet i veća učestalost debata o procesu pristupanja Srbije EU, veća pozitivna percepcija i vidljivost procesa evropskih integracija, kao i koristi koje donose, na osnovu relevantnih činjenica i razumljivih i korisnih informacija, ali i veći nivo znanja i jači kapaciteti za efikasnu komunikaciju o pojedinačnim evropskim temama i politikama u medijima i civilnom društvu.

Projekat finansira Evropska unija.

Povezani članci

Poglavlja 23 i 24: Malo napretka i još manje medijske pažnje

EWB

Ditman: Vladavina prava odrediće brzinu pristupanja Zapadnog Balkana EU

EWB

„Sve ujedinjenija EU – nasleđe Rimskih ugovora za današnju Evropu“ u Nišu

EWB