fbpx
European Western Balkans
Energetika i životna sredina

Projekat “Stvaranje društva bez otpada”

Odlaganje otpada; Foto: Evropska unija

SREMSKA MITROVICA – Zahvaljujući projektu „Stvaranje društva bez otpada”, u Sremskoj Mitrovici je smanjena količina smeća i razvijena svest o zaštiti životne sredine među decom. Ovaj projekat je deo IPA programa prekogranične saradnje Hrvatske i Srbije čiji je budžet oko 670 hiljada evra.

„Na osnovu ranije saradnje, dve servisne kompanije, Unikom iz Osijeka i JKP Komunalije iz Sremske Mitrovice, počele su da razvijaju projekat kroz koji su učile jedna od druge i razmenjivale iskustva”, rekao je Tomislav Janković, zamenik gradonačelnika Sremske Mitrovice govoreći o zaštiti životne sredine, te usavršavanju procesa upravljanja otpadom u oba grada.

Rezultati projekta su smanjena količina gradskog otpada koja se odnosi na regionalnu deponiju i više kontejnera za reciklažu plastike, kartona i papira.

Kao deo projekta, JKP Komunalije su obezbedile postavljanje 32 takozvana ostrva reciklaže u Sremskoj Mitrovici za primarno razvrstavanje otpada (PET i druge vrste plastike i karton), kao i podelu 1,000 plavih kanti domaćinstvima i isto toliko kanti za kompost.

Uvođenje reciklažnih ostrva i distribucija kompostera obezbediće građanima infrastrukturu za primarno razvrstavanje otpada, smanjiti količinu otpada na javnoj deponiji za oko 800 tona – do 620 tona biorazgradivog otpada, oko 60 tona papira i 100 tona plastike.

Oko 40 kanti za primarno razvrstavanje otpada podeljeno je obdaništima, osnovnim i srednjim školama, a postavljeno je i sedam mini eko-ostrva.

„Imamo priliku da što je više moguće smanjimo ukupnu količinu otpada koji završava zakopan u zemlji i to trajno. Među stanovništvom je razvijena svest o važnosti zaštite životne sredine, te da svako smeće nije za deponiju, već da velike količine onog što bacamo mogu ponovo da se upotrebe” smatra direktor Unikom kompanije iz Osijeka Davor Vic.

„Najvažnije je pronaći idealnog partnera da usmerava, nekog ko je već ranije imao slična iskustva. Nama se baš to dogodilo, jer smo pronašli partnera koji nam je predstavljao model. Smatram da rezultati koje smo postigli treba da se iskoriste i ohrabre druge, manje razvijene lokalne vlasti, da iskoriste IPA fondove, na raspolaganju svima koji imaju dobru ideju za projekat”, izjavila je Tamara Milković, predstavnica za medije JKP Komunalije.

Pored vidljivog dela projekta, poput raspodele kanti, obrazovanja predškolske i školske dece i drugih građana je veoma važno. Izvršenje ovog projekta je dobar primer uspešne saradnje između Republike Srbije i Republike Hrvatske, rekao je Tomislav Janković, zamenik gradonačelnika Sremske Mitrovice.

Povezani članci

Da li rast životnog standarda zapravo dovodi do rasta zagađenja?

EWB

Zato što čuvamo životnu sredinu za buduće generacije

EWB

Kopač: Srbija nikada nije usvojila Nacionalni plan za smanjenje emisije štetnih gasova

EWB