fbpx
European Western Balkans
Evropa

Projekcije: Evropskoj narodnoj partiji najviše mesta, Salvinijev savez na 10%

Zastave Evropske unije; Foto: Evropska unija

Devet dana pre početka evropskih izbora (23-26. maj), Evropska narodna partija i dalje vodi u istraživanjima javnog mnjenja, praćena Partijom evropskih socijalista i liberalnim savezom ALDE-Makron. Desničarski savez predvođen Mateom Salvinijem i Evropski konzervativci i reformisti zajednički će kontrolisati između 130 i 150 od 751 mesta u Evropskom parlamentu, kažu projekcije.

Kako predviđaju portali Politiko Europe Elects, desni centar oličen u Evropskoj narodnoj partiji (EPP) osvojiće između 170 i 180 sedišta, socijalisti oko 150, a liberali 105. Nova Evropska komisija neće moći da se formira bez saglasnosti sve tri opcije.

Nakon što je potvrđeno da će Velika Britanija ipak učestvovati na ovim izborima, broj mesta u parlamentu vraćen je sa prvobitno planiranih 705 na 751, koliko ih je bilo i u dosadašnjem sazivu.

Zbirni rezultati nacionalnih istraživanja javnog mnjenja pokazuju da će desničarski Evropski savez naroda i nacija, koji čine italijanska “Liga”, Alternativa za Nemačku, francusko Nacionalno okupljanje (bivši Nacionalni front), Slobodarska partija Austrije, Danska narodna partija i druge, osvojiti oko 10% mesta, odnosno između 70 i 80.

Njihovim potencijalnim saveznicima iz Evropskih konzervativaca i reformista Politiko Europe Elects predviđaju oko 60 sedišta. Članice ove grupe su poljska Pravo i pravda, kao i britanska Konzervativna partija, kojoj nacionalne ankete, poput “Ju-gava”, predviđaju najgori rezultat od kada ova partija učestvuje na izborima za Evropski parlament.

S druge strane, istraživanja pokazuju da će Laburisti Džeremija Korbina osnažiti grupu Partije evropskih socijalista za oko dvadeset poslanika, dok prvo mesto u britanskim anketama zauzima nova Partija za Bregzit Najdžela Faraža, koji je optužio torijevce i laburiste za izdaju građana koji su 2016. glasali za izlazak iz EU.

Od preostalih tradicionalnih grupa u Evropskom parlamentu ne očekuju se značajne promene. Prema projekcijama, Evropski zeleni i Ujedinjena evropska levica zadržaće po 50 poslaničkih mandata.

Novinu u devetom sazivu predstavljaće samostalna poslanička grupa koju će predvoditi Pokret pet zvezda, a koja će imati oko 20 poslanika.

Povezani članci

EK: Crna Gora da sprovede reforme u oblasti vladavine prava

EWB

Fon der Lajen podržala evropsku perspektivu Zapadnog Balkana

Agencije

Mađarska i Poljska i dalje krše vladavinu prava, ocenjuje Evropski parlament

EWB