fbpx
European Western Balkans
Društvo

Proslava 30 godina postojanja programa Erazmus u EU info centru

Beograd, 22. juna 2017 - (L-D) Ambasador Estonije u Srbiji Danijel Erik Saer, sefica Pregovarackog tima Srbije sa EU Tanja Miscevic, v.d. sefa Delegacije EU Oskar Benedikt i Ambasador i izvrsni direktor malteskog predsedavanja EU Viktor Kamileri na panel diskusiji "Od Malte do Estonije - sta nam donosi novo predsedavanje EU" koja je odrzana u prostorijama EU info centra. FOTO TANJUG/ SAVA RADOVANOVIC/ dr

Povodom obeležavanja 30. godišnjica Erazmus programa, jednog od najuspešnijih programa EU, Erazmus studentska mreža Srbije (ESN Srbija) i EU info centar organizovali su okupljanje studenata koji su koristili Erazmus program ili su za njega zainteresovani.

Nikolas Bizel iz Delegacija Evropske unije u Srbiji je pozdravljajući prisutne ispirčao da je i sam bio alumnista Erazmus programa i da je kao student proveo godinu dana u Italiji, u Milanu. „To je bilo najbolje iskustvo u mom studentskom životu. Posle tih godinu dana naučio sam italijanski i engleski, imao izuzetne profesore. Zahvaljujući Erazmusu naučio sam kako da se ponašam u različitim sredinama, kako da budem otvoren, da razumem različitosti“, rekao je Bizel.
Bojana Zimonjić, predsednica Erazmus studenske mreže u Srbiji, navela je da Erazmus+ nije samo akademska razmena već i druženje, učenje jezika i kulturološka razmena. „Erazmus studenti su najbolji ambasadori Srbije u Evropskoj uniji a kada se vrate onda su ambasadori EU u Srbiji“, rekla je Zimonjić i zaključila da je ovaj program jedan od najuspešnijih načina promovisanja različitosti i evropskih vrednosti.

Sofija Petrović iz Fondacije Tempus/Erazmus+ kancelarija je takođe bila alumnista Erazmus + i kako je rekla, to iskustvo je navelo da se i dalje bavi ovim evropskim projektom. Ona je navela da je Srbija već 15 godina uključena u Erazmus programe i kroz Tempus, zatim Erazmus Mundus, koji su prethodili današnjem Erazmus+ i da od 28. septembra svi zainteresovani mogu da se informišu i u Informacionom centru Tempusa, u novom prostoru na adresi Terazije 39 u Beogradu.

Tokom proslave u EU info centru otvorena je izložba „Moje Erazmus iskustvo“, koja ovaj program prikazuje iz perspektive njegovih učesnika iz Srbije. Studenti su takođe imali priliku da se upoznaju i sa drugim projektima ESN Srbije i EU info centra, poput Erazmus+ razgovori i Erazmus u školama, namenjeni informisanju studenata i đaka o mogućnostima studiranja u inostranstvu.

Bio je prikazan i kratak film „Erazmus+ Tvoja prilika, tvoja priča“ , kao i Erasmus aplikacija. Na kraju su proglašeni pobednici kviza znanja o Erasmus+ programu koji su organizovali ESN Srbija i EU info centar.

Povezani članci

Nacionalni konvent o EU: Osuđujemo pozive na zabranu festivala “Mirdita, dobar dan”

EWB

Berlin: Podrška evropskih građana važna za uspeh politike proširenja

EWB

Diskusija: Nastavljeni negativni trendovi u oblasti vladavine prava, zbog stalnih izbora izgubljeno dosta vremena

EWB