fbpx
European Western Balkans
Energetika i životna sredina

Protest “Naše reke” ispred Vlade: Odmah odluka o zabrani izgradnje MHE

Protest Odbranimo reke Stare planine, ispred Vlade Srbije; Izvor: FoNet

BEOGRAD – Pokret “Odbranimo reke Stare planine” danas je organizovao protest pod nazivom “Naše reke, naše šume, naš vazduh, naša zemlja” ispred Vlade Srbije, gde su poručili da od nadležnih traže da odmah, bez odlaganja, donesu odluku o zabrani izgradnje derivacionih mini-hidroelektrana, prenosi N1.

Jedan od vođa pokreta Aleksandar Jovanović Ćuta, rekao je da su se skupili ispred Vlade Srbije da kažu “ne onima koji svaki dan skrnave naše reke i našu prirodu”. On je rekao da “nemaju više vremena za laži i obećanja predstavnika vlasti i proglasio ekološku autonomiju za park prirode Stara planina”, objašnjavajući da to znači da “dok se ne uspostavi pravna država, građani imaju pravo da sprovode zakon”.

Jovanović je istakao i da od danas prekidaju svaku komunikaciju sa svim organima Republike Srbije i da sa njima samo mogu da razgovaraju u direktnom prenosu na Radio- televiziji Srbije.

 

Naučna savetnica dr Dragana Đorđević rekla je da dišemo najzagađeniji vazduh na svetu koji ozbiljno oštećuje zdravlje.

“Dok čitav svet napušta proizvodnju energije iz uglja naša država gradi dve nove termoelektrane na najprljaviju vrstu uglja lignit”, upozorila je ona, zahtevajući da se poštuje Ustavom zagarantovano pravo na zdrav život.

Profesor Elektrotehničkog fakulteta u Beogradu Miomir Kostić rekao je da kada bi bilo izgrađeno svih 800 mini-hidroelektrana i uništene sve reke i rečice u Srbiji proizvodnja električne energije u našem elektoenergetskom sistemu bi se povećala za samo nekoliko procenata, a šteta bi bila neprocenjiva.

Kostić je istakao da bi trebalo da se koriste obnovljivi izvori energije, da se stimuliše proizvodnja električne energije putem solarnih panela, minijaturnih vetrenjača koje bi se gradile po krovovima, ali da se to ne radi zato što bi to mogli da koristimo svi, a ne samo privilegovani pojedinci i interesne grupe bliske vlasti Srbije.

Učesnici protesta blokirali su saobraćaj u Nemanjinoj ulici ispred zgrade Vlade Srbije i nosili transparente na kojima je pisalo “Odbranimo šume Fruške gore”, “Odbranimo reke Stare planine – Ne za MHE”, “Reke vam ne damo”, “Rakita ponos Srbije”, “Voda je život”, “Zločin prema prirodi ne zastareva”, “Stop otimanju nasipa”, a na pomen Vučića i Brnabić su zviždali.

Povezani članci

Energetika, nova velika prepreka u procesu pristupanja Srbije Evropskoj uniji?

Mateja Agatonović

Svi želimo da dišemo

Sve karte na sto o kvalitetu vazduha