fbpx
European Western Balkans
Ekonomija i Biznis

Pružaoci usluga od opšteg ekonomskog interesa zanemaruju Zakon o zaštiti potrošača

Potrošači

 BEOGRAD – Prava potrošača usluga od opšteg ekonomskog interesa u koje spadaju komunalne usluge, snabdevanja električnom energijom i telekomunikacione usluge – uprkos ustavnoj i zakonskoj zaštiti, sistemski se ne ostvaruju, poručeno je na proširenoj sednici radne grupe za poglavlje 28 Nacionalnog Konventa o Evropskoj uniji (NKEU), u okviru projekta Protiv nevidljivosti Zakona o zaštiti potrošača – stvarna zaštita potrošačkih prava usluga o opšteg interesa.

U okviru projekta, udruženje Efektiva sprovelo je istraživanje na temu zaštite potrošača u oblasti usluga od opšteg ekonomskog interesa, sa osvrtom na sudsku zaštitu u ovoj oblasti, na teritoriji Beograda i Pančeva.

Rezultati pokazuju da trgovci uslugama od opšteg ekonomskog interesa preduzimaju radnje na štetu potrošača.

Kako je istraživanje pokazalo, sa Zakonom o zaštiti potrošača nisu usklađeni drugi propisi, od sektorskih zakona, preko vladinih uredbi iz oblasti energetike i opštih akata skupština lokalnih samouprava do opštih uslova poslova telekomunikacionih operatora.

„Tako trgovci neosnovano daju prednost tim propisima u odnosu na krovni Zakon o zaštiti potrošača, što ima nesagledive posledice po prava potrošača“, rekao je Jovan Ristić ispred udruženja Efektiva.

Ristić je istakao se kao posledica neusaglašenosti propisa javlja pravni ekskluzivizam pružaoca komunalnih usluga, koji se osnivaju i posluju na nivou lokalnih samouprava, sa naročito pogubnim posledicama po korisnike usluga centralnog grejanja.

Sistem zaštite potrošača generalno jeste nedelotvoran, čemu naročito doprinosi neefikasnost načina kolektivne zaštite potrošačkog interesa preko Ministarstva trgovine, turizma i telekomunikacija, rezultati su sprovedenog istraživanja.

Ristić je napomenuo da je sudska zaštita potrošača usluga od opšteg ekonomskog interesa nedelotvorna zato što troškovima postupka obeshrabruje potrošače, ali i da sudije nisu sklone primeni Zakona o zaštiti potrošača.

Prema njegovim rečima, tako sudije predmet spora svode na dihotomiju „platio je/nije platio račun“ bez upuštanja u potencijalno nepoštenu poslovnu praksu i ugovorne odredbe.

Temeljnom promenom sistema nadzora i kontrole nad radom pružalaca usluga od opšteg ekonomskog interesa, tako da se izbegne pogubni uticaj ekonomski moćnih trgovaca jedno je od rešenja koje je ponuđeno u Analizi za rešavanje problema potrošača u Srbiji.

„Poglavlje 28 nedovoljno je zastupljeno u medijima, a jako je važno za vladavinu prava i za dalji put Srbije ka Evropskoj uniji“, zaključio je Ristić.

Projekat „Protiv nevidljivosti Zakona o zaštiti potrošača – stvarna zaštita potrošačkih prava usluga o opšteg interesa“ sprovodi udruženje Efektiva kao grant u okviru projekta „Pripremi se za učešće – P2P“ koji sprovode Centar za evropske politike (CEP), Nacionalna alijansa za lokalni ekonomski razvoj (NALED) i Centar savremene politike (CSP) preko portala European Western Balkans (EWB) uz podršku Evropske unije. Fokus projekta “Pripremi se za učešće – P2P” je na proučavanju ekonomskih pitanja u procesu pristupanja Srbije EU i aktivno uključivanje organizacija civilnog društva u pregovore o pristupanju u odabranim ekonomskim poglavljima.

Povezani članci

EIB spremna da podrži pristupanje Srbije EU

EWB

HR: Takse na voće i povrće sa 270 smanjene na 12,6 evra

EWB

Sednica Radne grupe NKEU za ERP: Neophodno je više reformi koje targetiraju oporavak od pandemije COVID-19

EWB