fbpx
European Western Balkans
Politika

Prva međuvladinu konferenciju EU-Srbija od usvajanja nove metodologije, fokus na daljim reformama

Premijerka Brnabić sa komesarom Varheljijem i državnom sekretarkom Zakarijas; Foto: Twitter / OliverVarhelyi

LUKSEMBURG – Dvanaesti sastanak pristupne konferencije EU – Srbija na ministarskom nivou održan je sinoć u Luksemburgu. Na ovoj konferenciji nije otvoreno nijedno novo poglavlje, odnosno klaster, već je cilj bio, kako se navodi u saopštenju Saveta EU, jačanje dijaloga između država članica i Srbije, sa ciljem da se napori usredsrede na ključne reforme koje bi trebalo da omoguće napredak u procesu pristupanja.

Kako se navodi u saopštenju, sastanak predstavlja prekretnicu u evoluciji pristupnih pregovora, jer je prvi koji se dogodio otkako je Savet odobrio revidiranu metodologiju proširenja, koja se sada primenjuje i na proces pristupanja Srbije.

EU je pozdravila ambiciju Srbije da otvori klastere 3 i 4 kada se ispune svi uslovi, kao i napore koje je Srbija u tom pogledu činila poslednjih meseci. Napredak u pregovorima, kako se navodi, i dalje će zavisiti od napretka Srbije u pripremama za pristupanje.

Klasteri 3 i 4 odnose se na poglavlja vezana za konkurenciju, odnosno na životnu sredinu i održiv rast

Delegaciju Evropske unije predvodila je Ana Paula Zakarijas, državni sekretar za evropske poslove u Vladi Portugala, u ime portugalskog predsedavanja Savetom Evropske unije. Srpsku delegaciju predvodila je premijerka Ana Brnabić.

Kako je nakon sastanka naveo komesar za proširenje Oliver Varhelji, sagovornici su imali značajnu diskusiju o tome šta treba učiniti, a takođe su izvršili i pregled napretka.

“Videli smo da u Srbiji postoji značajan napredak, što u vladavini pravo, što u klasteru 3, klasteru 4 i nadam se da ovo stvara novi zamah za sve nas”, izjavio je Varhelji.

“Takođe smo zaključili da je prema novoj metodologiji klaster 1 već otvoren, tako da tokom slovenačkog predsedavanja možemo da nastavimo sa dinamiziranjem procesa pristupanja Srbije, ali za to Srbija treba da odradi svoj deo posla”, rekao je Varhelji.

Povezani članci

Dačić: U EU samo krupnim koracima, ne zapaljivim izjavama

EWB

Brnabić: Jasna politika SAD, volela bih da i EU bude jasnija

Tanjug

Srbija danas otvara dva nova pregovaračka poglavlja

Aleksandar Ivković