fbpx
European Western Balkans
Politika

Prva međuvladinu konferenciju EU-Srbija od usvajanja nove metodologije, fokus na daljim reformama

Premijerka Brnabić sa komesarom Varheljijem i državnom sekretarkom Zakarijas; Foto: Twitter / OliverVarhelyi

LUKSEMBURG – Dvanaesti sastanak pristupne konferencije EU – Srbija na ministarskom nivou održan je sinoć u Luksemburgu. Na ovoj konferenciji nije otvoreno nijedno novo poglavlje, odnosno klaster, već je cilj bio, kako se navodi u saopštenju Saveta EU, jačanje dijaloga između država članica i Srbije, sa ciljem da se napori usredsrede na ključne reforme koje bi trebalo da omoguće napredak u procesu pristupanja.

Kako se navodi u saopštenju, sastanak predstavlja prekretnicu u evoluciji pristupnih pregovora, jer je prvi koji se dogodio otkako je Savet odobrio revidiranu metodologiju proširenja, koja se sada primenjuje i na proces pristupanja Srbije.

EU je pozdravila ambiciju Srbije da otvori klastere 3 i 4 kada se ispune svi uslovi, kao i napore koje je Srbija u tom pogledu činila poslednjih meseci. Napredak u pregovorima, kako se navodi, i dalje će zavisiti od napretka Srbije u pripremama za pristupanje.

Klasteri 3 i 4 odnose se na poglavlja vezana za konkurenciju, odnosno na životnu sredinu i održiv rast

Delegaciju Evropske unije predvodila je Ana Paula Zakarijas, državni sekretar za evropske poslove u Vladi Portugala, u ime portugalskog predsedavanja Savetom Evropske unije. Srpsku delegaciju predvodila je premijerka Ana Brnabić.

Kako je nakon sastanka naveo komesar za proširenje Oliver Varhelji, sagovornici su imali značajnu diskusiju o tome šta treba učiniti, a takođe su izvršili i pregled napretka.

“Videli smo da u Srbiji postoji značajan napredak, što u vladavini pravo, što u klasteru 3, klasteru 4 i nadam se da ovo stvara novi zamah za sve nas”, izjavio je Varhelji.

“Takođe smo zaključili da je prema novoj metodologiji klaster 1 već otvoren, tako da tokom slovenačkog predsedavanja možemo da nastavimo sa dinamiziranjem procesa pristupanja Srbije, ali za to Srbija treba da odradi svoj deo posla”, rekao je Varhelji.

Povezani članci

[BSF] Fratini: Zatvaranje poglavlja sa Srbijom i Crnom Gorom moguće do 2021.

EWB

Trampov stav prema uzajamnom priznanju Srbije i Kosova nije se razlikovao od Bajdenovog

Sofija Popović

Imenovanje Grenela moguća podrška razgraničenju, Palmer i dalje zadužen za region

EWB