fbpx
European Western Balkans
Izdvojeno Politika

Prvi dan zasedanja POSP-a: Vlasti da se suoče sa zahtevima građana koji protestuju

Foto: FoNet

BEOGRAD – Vladajuće partije ne bi trebalo da imaju ništa protiv da se suoče sa građanima koji protestuju na ulici, rekla je kopredsedavajuća Parlamentarnog odbora za stabilizaciju i pridruživanje Evropske unije i Srbije Alesandra Moreti tokom prvog dana 15. zasedanja ovog tela, na kome se razgovoaralo o Klasteru 1 – Osnove, sa fokusom na slobodu medija i izražavanja, kao i nasilju u srpskom društvu.

Kopredsedavajuća Odborom i poslanica Stranke slobode i pravde (SSP) Marinika Tepić pozvala je na početku sastanka poslanike vladajuće većine da promene svoju odluku kojom predstavnicima Nacionalnog konventa o EU (NKEU) je oduzeto pravo da prisustvuju sednici POSP-a.

„To je pogrešno i loše, u prvom redu po našu državu. Apelujem na kolege da revidiraju svoju odluku da se u nastavku omogući prisustvo predstavnicima NKEU“, rekla je Tepić, podsećajući da je saradnja sa Konventom prepoznata i kroz parlamentarni mehanizam.

Nacionalnom konventu nije dozvoljeno prisustvo sednici Parlamentarnog odbora za stabilizaciju i pridruživanje

Kopredsedavajuća POSP-om poslanica Evropskog Parlamenta Alesandra Moreti izjavila je da je iznenađena i razočarana zbog odluke isključivanja predstavnika civilnog društva sa sastanka.

“Htela bih da znam, zašto je to tako? Zašto su isključeni predstavnici građana za zasedanja Parlamenta? Rad Parlamenta trebalo bi da bude javan. Ja pripadam većini u EP i ne bi ni sanjala da uskratim nekom mogućnost suočavanja, a vi kao vladajuće partije ne bi trebalo da imate ništa protiv da se suočite sa ljudima koji protestuju. To su građani koji vam nešto saopštavaju”, rekla je Moreti. 

Govoreći o protestima “Srbija protiv nasilja”, Moreti je rekla da su građani izašli na ulice ujedinjeni u svom bolu i u nastojanju da dođe kraj kulturi nasilja koje je izuzetno opasno.

“Njihov slogan i moto je ‘Srbija protiv nasilja’ i oni objedinjuju sve slojeve društva u ogromnog broju. Ovo su najveći protesti u proteklih 20 godina i znamo da su njihovi zahtevi bitni za Srbiju i nadam se da se i vi slažete sa njima”, rekla je Moreti, dodajući da je razočaravajuće čuti verbalno nasilje koje se takođe dešava.

Kada je reč o putu Srbije ka EU, Moreti je ocenila da je Srbija uz Crnu Goru uvek bila lider u evropskim integracijama, ali da to više nije slučaj, “jer smo svi svedoci stagnacije”.

Dodala je da EU želi da pomogne Srbiji što i radi kroz investicije, ali da je potrebna politika koja će obezbediti da se u zemlji poštuju standardi vladavine prava kao u većini zemalja Evropske unije.

Poslanicima Narodne skupštine i Evropskog parlamenta obratio se i ambasador EU u Srbiji Emanuele Žiofre rekao je da EU podržava srpsku podršku teritorijalnom integritetu Ukrajine, ali da očekuje od svojih partnera da se usaglase u “odbrani evropskih vrednosti”.

Govoreći o situaciji na Kosovu, Žiofre je podsetio na zahteve Visokog predstavnika EU Đuzepa Borelja u ime 27 država članica za deeskalaciju situacije na severu.

“Očekujemo odgovoran pristup, da se nastavi sa dijalogom kako bi se našlo održivo rešenje koje garantuje. bezbednost, participativnu demokratiju i put ka normalizaciji. Treba odmah da se počne sa radom sa uspostavljanju Zajednice srpskih opština (ZSO)”, rekao je Žiofre. 

Podsetio je da je Srbija do sada otvorila 22 od 35 pregovaračkih poglavlja, dodajući da je poslednji pregovarački klaster otvoren u decembru 2021. godine.

Žiofre je ocenio da se Srbija još uvek oporavlja od šoka i trauma zbog masovnih pucnjava u maju, što je uticalo i na politički pejzaž u zemlji.

“Sa žaljenjem primećujemo da se produbila polarizacija u društvu. Već nedeljama vidimo mirne proteste protiv nasilja. Brine nas grubi jezik koji se govori u javnoj sferi protiv političkih protivnika. Pozivamo sve aktere na tolerantan govor i želim da ponovim da evropske institucije podržavaju napor Evropskog parlamenta za unapređenje razgovora u Skupštin”, rekao je Žiofre.

Ambasadorka Švedske u Srbiji Anika Ben David pozvala je Srbiju i Kosovo da odmah i bezuslovno preduzmu mere za deeskalaciju i prekinu sa retorikom koja vodi podelama.

“EU očekuje da Srbija i Kosovo postupe odgovorno i da se odmah angažuju u dijalogu, kako bi se našlo održivo rešenje. Potrebno je da i Kosovo i Srbija budu na evropskom putu”, rekla je švedska ambasadorka.

Govoreći o situaciji u Srbiji, Ben David je rekla da bi trebalo izbegavati zapaljiv govor i političku polarizaciju.

Kada je reč o evropskim integracijama Srbije, Ben David je rekla da su potrebni dalji napori u borbi protiv korupcije i organizovanog kriminala, ali i ubedljivi rezultati za poboljšanje slobode izražavanja i slobodu medija, uključujući i implementaiju Medijske strategije.

Ministarka za evropske integracije Tanja Miščević osvrnula se na non-pejper Evropske komisije o stanju u poglavljima 23 i 24 i rekla da će vladavina prava biti fokus u drugoj polovini godine.

Ona je spomenula da nakon ustavnih amandmana i reformi koje su došle i sa nedavnim usvajanjem pravosudnih zakona, dalje se radi na kreiranju podzakonskih akata u ovoj oblasti. Spomenula je da će do kraja juna biti puštena Strategija za borbu protiv korupcije na javnu raspravu.

Kada je reč o osnovnim pravima, Miščević je objavila rad na izradi Akcionog plana za nacionalne manjine.

Elvira Kovač, poslanica Saveza Vojvođanskih Mađara (SVM), izjavila je da “ne vidi toliku tragediju” što predstavnici civilnog društva nisu prisustvovali sastanku POSP-a.

“To nije bila praksa ni ranije. Odbor za evropske integracije kroz rezoluciju ima definisanu saradnju sa Nacionalnim konventom. POSP, kao i u prošlosti, ima malo drugačiji pristup i suština sastanka je da poslanici EP i Narodne skupštine razgovaraju o temama procesa evropskih integracija. Ne vidim oko čega je napravljena ta fama”, izjavila je Kovač. 

Poslanica iz redova Srpske napredne stranke (SNS) Sandra Božić izrazila je žaljenje što nakon ovog 15. zasedanja POSP-a neće biti zajedničke deklaracije.

Govoreći o onemogućavanju prisustva sednici organizacijama civilnog društva, Božić je rekla da je “zainteresovanost bila visoka i da nije bilo moguće napraviti da samo pojedini predstavnici civilnog društva budu prisutni”.

“Ne želimo da pravimo tu vrstu presedana i pokažemo određenu prisutnost. Nemamo ništa protiv da javnost bude uključena, svako ko želi da se upozna sa radom ovog odbora može da se upozna”, rekla je Božić.

Orlić sa delegacijom EP

Uoči sastanka POSP-a, predsednik Narodne skupštine Republike Srbije Vladimir Orlić sastao se sa članovima delegacije Evropskog parlamenta u pomenutom Odboru, na čelu sa kopredsedavajućom Alesandrom Moreti.

Orlić je izrazio uverenje da će delegacije Evropskog parlamenta i Narodne skupštine govoriti o značajnom napretku koji je R. Srbija ostvarila u brojnim oblastima.

Istakao je kao veoma značajno što će na dnevnom redu sastanka biti i situacija na Kosovu.

„Ovo pitanje je od posebne važnosti u trenutku kad Aljbin Kurti sprovodi teror nad Srbima na KiM, u očiglednoj nameri da sve uvuče u rat. To ne smemo i nećemo da dozvolimo“, istakao je dr Orlić. Predsednik Narodne skupštine je pozvao sve u EU da svojim autoritetom pošalju jasnu poruku da je takvo ponašanje Kurtija u potpunosti neprihvatljivo i da sa istim mora da se prestane”, saopštila je Narodna skupština.

Povezani članci

Odnos prema ratnim zločinima važan za pristupanje Srbije Evropskoj uniji

Divna Prusac

Dokumentarni film “Vreme stabilokratije” prikazan u Evropskom parlamentu u Briselu

EWB

Komesar Han u poseti Srbiji

EWB