fbpx
European Western Balkans
Društvo

Prvih 10 kontejnera za potrebe trijaže i urgentnog zbrinjavanja postavljeni u Beogradu

Foto: Wikimedia Commons

BEOGRAD – Prvih 10 od ukupno 100 kontejnera za potrebe trijaže i urgentnog zbrinjavanja pacijenata potencijalno obolelih od koronavirusa koji su nabavljeni sredstvima Evropske unije (EU), postavljeni su do danas u sedam zdravstvenih ustanova u Beogradu, saopštilo je Ministarstvo za evropske integracije, prenosi dnevni list Danas. 

Nabavka i montaža kontejnera, u vrednosti od 590.000 evra, deo su paketa pomoći EU od 4,9 miliona evra. Ta donacija namenjena je za nabavku neophodne medicinske opreme – respiratora, laboratorijske opreme i testova, monitora intenzivne nege, beskontaktnih termometara i zaštitne opreme, koji će u Srbiju stizati tokom aprila i maja.

„Od početka krize izazvane virusom COVID-19 nije prošao skoro ni jedan dan, a da EU nije dopremila ili kupila ključnu medicinsku opremu za zdravstvene ustanove ili ugrožene zajednice. Ponosan sam na hitnu podršku koju pružamo Srbiji zahvaljujući paketu pomoći za reagovanje u kriznim situacijama od 15 miliona evra. Baš kao i u ranijim teškim trenucima, EU nastavlja da stoji uz Srbiju“, izjavio je šef Delegacije EU u Srbiji, ambasador Sem Fabrici.

Ambasador EU u Srbiji poručio je da zdravstveni radnici moraju biti zaštićeni.

Kako su saopštili iz Ministarstva, kontejneri su postavljeni u Kliničkom centru Srbije, kliničko-bolničkim centrima “Bežanijska kosa”, “Zvezdara”, “Zemun”, Univerzitetskoj dečjoj klici “Tiršova”, Institutu za zdravstvenu zaštitu majke i deteta “Dr Vukan Čupić” i Zavodu za biocide i medicinsku ekologiju.

Povezani članci

EU i Švajcarska nastavljaju projekte na jugu Srbije

EWB

WFD: Politički život u Srbiji određen interesima, a ne istinskom političkom raspravom

EWB

O budućnosti dijaloga Beograda i Prištine i novim učesnicima na sutrašnjem panelu

EWB