fbpx
European Western Balkans
Bezbednost

Pščel: Odnosi Srbije i NATO-a su dobri, NATO je ponosan na KFOR

Robert Pščel; Photo: Flickr / Hubert Burda Media
Robert Pščel; Photo: Flickr / Hubert Burda Media

PODGORICA – Odnosi između Srbije i NATO-a su dobri, i NATO je ponosan na ono što KFOR radi, rekao je Robert Pščel, visoki NATO zvanični za Rusiju i Zapadni Balkan, u intervjuu za N1.

“Naše kolege u srpskoj vojsci, takođe imaju visoko mišljenje o našim odnosima. Kanali komunikacije ne samo da postoje, već se i koriste. Razumemo da proces između Prištine i Beograda je dosta težak i ponekada emocije igraju svoju ulogu. Mi razumemo, ali mi smo nepristrasni”, naglašava Pščel.

On veruje da KFOR radi odličan posao i dodaje da je NATO veoma ponosan na njegova dostignuća.

“Želeli bismo da čujemo neke konkretne činjenice koje ukazuju da to što KFOR radi podriva stabilnost ili da na neki način nije fer, ili diskriminatoran. Verujemo da je mandat jasan i da snage zaista pokušavaju da rade svoj posao na najbolji mogući način. Iskreno, veoma smo ponosni na to što KFOR radi”, kaže Pščel.

Što se tiče Bosne i Hercegovine, Pščel misli da federalna vlada treba da iskoristi instrumente kao što je Akcioni plan za članstvo (MAP), međutim vlada mora NATO-u predstaviti Godišnji nacionalni plan (ANP).

NATO integracija Zapadnog Balkana zavisi od samih država regiona

Na pitanje o budućnosti NATO proširenja u regionu, Pščel je rekao da NATO ima politiku otvorenih vrata i misli da su perspektive za integraciju veoma važne za regionu.

“Ako pogledate zahteve za pristupanje EU i NATO-u, oni su isti. Mnoge stvari koje smo zahtevali od zemalja koje su pristupile – poput Crne Gore i uskoro Severne Makedonije, nisu štetne, već naprotiv dobre su po sebi”, ističe Pščel.

Dodao je da NATO nema ni tajni ni javni plan u kome se kaže da sve zemlje u regionu moraju postati članice NATO-a, to je stvar samih zemalja.

“Država mora da izrazi želju da se pridruži i mora odlučivati o tome svojom slobodnom voljom. Ali ako zemlja ne želi, poput Srbije, nećete nas videti da lobiramo. Ako vidite pamflet u Beogradu koji kaže “Pridružite se NATO-u, sjajno je” to nije NATO. To je falsifikat, jer jednostavno mi to ne radimo. Mi ne uvlačimo zemlje u NATO”, objašnjava Pščel za N1.

On veruje da će se pristupanjem NATO-u neće rešiti sva regionalna pitanja, uključujući i pitanje Kosova, ali pristupanje Alijansi znači da će region postati predvidljiviji i stabilniji.

“Postoje zemlje koje nisu članice NATO-a, ali su članice EU. Tako da postoje presedani. Ne postoji tačan model, a NATO neće vršiti pritisak ni na koga”, zaključuje Pščel za N1.

Pščel je komentarisao vojnu i ratnu retoriku koja je prisutna na Zapadnom Balkanu, rekavši da vojna sila nije način rešavanja bilo kakvog problema.

“Postoji jedna lekcija koju ovaj region podseća ostatak Evrope, a to je da konflikti nisu rešenje, već apsolutno vode tragedijama”, kaže Pščel i dodaje da većina ljudi u regionu vidi da je region sigurnije mesto danas u odnosu pre deset godina i da problemi poput nezaposlenosti i migracije su na vrhu njihovih briga.

Rusija nije neprijatelj NATO-a

Govoreći o ulozi Rusije i NATO-a u regionu, Pščel je rekao da su ciljevi NATO-a jasni – stabilnost u regionu. Međutim, nije siguran kada se govori u Rusiji.

“Mi znamo da mi želimo stabilnost i da radimo sa zemljama. Kada je u pitanju Rusija, postoje mnoge kontradiktornosti”, ističe Pščel za N1.

On ukazuje da se sa jedne strane često čuje da Rusija želi da podrži regionalni razvoj, ali s druge strane, istorijski sporazum između Skoplja i Atine, koji je ceo svet podržao, posmatra sa velikom sumnjom.

Odgovarajući na pitanje o ruskom interesu o stvaranju nestabilnosti u regionu, Pščel kaže da Rusija nije zainteresovana da organizacije poput NATO-a i EU ispunjavaju svoju agendu, ali kako ističe, NATO ne primorava nikoga ni na šta.

“Mi smo zainteresovani za stabilnost i stvaranju pozitivne klime za investitore i normalni razvoj”, kaže Pščel za N1 i dodaje da trenutni donosioci odluka u Rusiji veruju da je ovo igra nultog zbira, “ili mi ili oni”.

Pščel takođe kaže da NATO ne percipira Rusiju ili bilo koga kao neprijatelje.

“Način na koji NATO posmatra stvari je zasnovan na proceni politika takve kave jesu, aktivnosti kakve jesu i reči koje su izgovorene. Ovo je taj pristup”, rekao je on za N1 i dodao da su stvarni neprijatelji terorizam i nestabilnost.

Povezani članci

General-major Franko Federići je 25. komandant KFOR-a

EWB

Mogerini: EU i NATO sarađuju o porukama i za Zapadni Balkan

EWB

KFOR na Kosovu – Dvadeset godina posle

EWB