fbpx
European Western Balkans
Politika

PSG bojkotuje izbore, traži izveštaje EU o vladavini prava i stanju u medijima

Foto: Pokret slobodnih građana

BEOGRAD – Pokret slobodnih građana je doneo odluku da će izaći na izbore, ali onda kada bude uslova za njihovo održavanje, koji sada ne postoje, izjavio je danas na konferenciji za štampu predsednik PSG Sergej Trifunović.

On je rekao da je delovanjem predsednika Srbije Aleksandra Vučića stavljen moratorijum na slobodu mišljenja, govora i javnog delovanja.

“Poverenje u demokratiju je na najnižem nivou od uvođenja višestranačja u Srbiji. Čak 31% mladih smatra da demokratiju treba zameniti nekim drugim oblikom vladavine. Pokret slobodnih građana ne želi da svojim statiranjem u simulaciji demokratije doprinosi daljem pogoršanju te slike”, rekao je Trifunović.

On je dodao da PSG nije ni u jednom trenutku odugovlačio sa donošenjem odluke o bojkotu jer je želeo da bude maksimalno odgovoran, svestan da za svaku promenu treba da prođe određeno vreme, ali da volja za promene nije postojala kod onih koji te promene treba da sprovedu.

“Oni koji su državu ukrali od njenih građana ne treba da gube vreme objašnjavajući nama zašto nisu ispunili ono na šta su se obavezali. Ali, to će morati da objasne međunarodnoj zajednici”, rekao je Trifunović.

“Moraće da objasne zašto do kraja decembra nije izabrano pet novih članova REM-a. Zašto nisu usvojene izmene zakona koje sprečavaju funkcionersku kampanju. Zašto je na čelu Nadzornog odbora Skupštine koji treba da kontroliše izbore čovek koji je bio na izbornoj listi i koji snima spotove za vladajuću stranku. I zašto su, na posletku, sve što je preduslov za slobodne izbore, pokušali da trampe za spuštanje cenzusa na 3%”, rekao je on.

Zahtev za EU: Izveštaj o stanju u medijima i vladavini prava

U Srbiji postoje evidentni dokazi o zarobljenosti države i medija, koji su na istom nivou, ako ne i gorem, kao što je to bio slučaj u Severnoj Makedoniji, kada je EU posredovala u rešavanju te krize, istakao je predsednik PSG.

“U takvoj zarobljenoj državi ne postoji ni D od demokratije, ni slobodnih i poštenih izbora. Da bi se oni dogodili, Pokret slobodnih građana će nastaviti borbu”, izjavio je Trifunović.

On je rekao da PSG u ovom trenutku od EU zahteva nezavisni ekspertski izveštaj o stanju u medijima u Srbiji, kao i nezavisni ekspertski izveštaj o stanju vladavine prava u Srbiji.

“Pozivamo Evropsku komisiju da formira nezavisnu grupu pravnih stručnjaka koja bi analizirala zarobljenost države i stanje institucija i da ukaže na konkretne probleme koje je potrebno rešavati tokom reformskih procesa. Kao model za ovakve izveštaje mogao bi da posluži takozvani Pribe izveštaj, koji je Evropska komisija uradila za potrebe sagledavanja stanja u Severnoj Makedoniji tokom političke krize 2015. godine”, rekao je Trifunović.

Pokret slobodnih građana takođe poziva Evropski parlament i Evropsku komisiju da osnuju nezavisnu radnu grupu koja će sprovesti istraživanje o stanju slobode medija i funkcionisanju medija u Srbiji po istom, Pribe izveštaj modelu.

On je ocenio da trenutne reforme na medijskoj sceni samo zadiru u površinu problema.

“Sve dok i poslednji građanin Srbije ne bude mogao da glasa bez straha i bez prisile. Sve ispod toga nije dostojno čoveka, i mi na to ne pristajemo”, zaključio je Trifunović.

Povezani članci

Fon Kramon Taubadel: Očigledna zlouptreba izbornih uslova u Srbiji

EWB

Evropska komisija o stanju vladavine prava: Kašnjenja u pravosuđu, zabrinjavajuće stanje u medijima

EWB

Lideri opozicije sledeće nedelje na diskusiji u Evropskom parlamentu

EWB