fbpx
European Western Balkans
Politika

PSG evropskim poslanicima: Podržavamo inicijativu o ekspertskim grupama, prvi smo je predložili

Foto: Pokret slobodnih građana

BEOGRAD – Pokret slobodnih građana poslao je pismo poslanicima u Evropskom parlamentu Tanji Fajon, Klemenu Grošelju i Violi fon Kramon, koji su nedavno kao predstavnici svojih poslaničkih grupa podržali uspostavljanje ekspertskih timova za izradu izveštaja o stanju u vladavini prava i slobodi medija u Srbiji. PSG je izrazio snažnu podršku ovoj inicijativi.

“Ako se sećate, PSG je bila prva stranka koja je javno pozvala na osnivanje takvih grupa, prvo tokom konferencija za štampu 20. januara, a potom u pismu upućenom gospođi Fajon i gospodinu Bilčiku 21. januara. Tada smo izjavili da, kako bi se u potpunosti osigurali fer i demokratski izbori koji odražavaju volju građana u Narodnoj skupštini Republike Srbije, Pokret slobodnih građana poziva Evropski parlament i Evropsku komisiju da formiraju nezavisnu radnu grupu koja bi sprovela istraživanje o stanju medijskih sloboda i funkcionisanju medija u Srbiji”, navodi se u pismu u koje je European Western Balkans imao uvid.

PSG je takođe naveo da poziva i Generalni direktorat za susedsku politiku i pregovore o proširenju Evropske komisje (DG NEAR) da uspostavi nezavisnu grupu pravnih eksperata koja bi analizirala zarobljavanje države i stanje u institucijama i ukazala na specifične probleme koje je potrebno rešiti tokom procesa reformi pomoću modaliteta tzv. „Priebe izvještaja“.

“Kao što znate, PSG je od samog početka zauzeo proaktivnu ulogu, pozivajući Evropski parlament da pomogne u postizanju tih ciljeva dijalog između vlade i opozicionih stranaka”, navode iz PSG-a i podsećaju na pismo predsedavajućem Odbora za spoljne poslove Dejvidu Mekalisteru 23. avgusta 2019, u kojem su zahtevali posredovanje EP u Srbiji.

Navodi se i da se PSG uključio se u sve runde dijaloga, prvo na Fakultetu političkih nauka, a potom u Narodnoj skupštini.

“Verujemo da se mogao osigurati mnogo bolji dogovor da je Savez za Srbiju  učestvovao u zvaničnim razgovorima i nadamo se da će oni biti ohrabreni da to urade u predstojećem periodu”, navodi PSG u pismu.

Iz Pokreta slobodnih građana naveli su i da pozdravljaju nameru evropskih parlamentaraca da proširite unutarstranački dijalog i van stranaka unutar Narodne skupštine, i da pozivaju sve stranke u Srbiji da budu deo ovog procesa.

Povezani članci

Skaparoti: Rusija želi da spreči napredak Balkana u evro-atlantskim integracijama

EWB

Reakcije na sliku EP o Srbiji: Veliko nerazumevanje političkih elita u EU

EWB

EU donira Srbiji 165 miliona evra direktne podrške budžetu

EWB