fbpx
European Western Balkans
Region

PSJIE: Za regionalnu saradnju i evropsku budućnost

Dubrovnik; Foto: Pixabay

DUBROVNIK – Učesnici regionalnog Samita koji je danas održan u Dubrovniku usvojili su zajedničku Deklaraciju u kojoj su naglasili da ostaju u potpunosti posvećeni regionalnoj saradnji u Jugoistočnoj Evropi, kao i da čvrsto veruju u zajedničku evropsku budućnost.

U Deklaraciji, učesnici Samita zemalja članica Procesa saradnje u Jugoistočnoj Evropi, među kojima je i predsednik Srbije Aleksandar Vučić, istakli su da je glavni prioritet Jugoistočne Evrope osiguravanje stabilnosti i prosperiteta regiona putem ekonomskog rasta, primene neophodnih reformi i jačanja nastojanja da se reše otvorena pitanja.

Učesnici Samita su takođe istakli da čvrsto veruju u zajedničku evropsku budućnost, jer se projekat EU dokazao kao najuspešniji i najefikasniji garant mira, stabilnosti i prosperiteta u istoriji evropskog kontinenta.

U Deklaraciji je takođe potvrđen i značaj perspektive članstva u EU, koja, kako je ocenjeno, ostaje najmoćnije sredstvo podsticaja za sprovođenje neophodnih reformi, kao i očuvanje dugoročnog mira, stabilnosti i bezbednosti u regionu.

U Deklaraciji se naglašava značaj očuvanja specifičnih vrednosti EU, kao što su jednakost, otvorenost, solidarnost i inkluzivnost. Uvođenje različitih kategorija članstva, baziranih na geografskom položaju ili različitih brzina evrointegracija ugrozilo bi osnovne ideje na kojima počiva čitav evropski projekat, ukazano je u Deklaraciji.

Učesnici Samita naveli su i da ostaju u potpunosti angažovani u okviru PSJIE kao najvrednijeg političkog regionalnog foruma.

Oni su naglasili posvećenost daljem jačanju regionalne saradnje na bazi unapređenja demokratskih procesa i vladavine zakona, poštovanja ljudskih prava i osnovnih sloboda i zajedničkog razumevanja.

U Dubrovniku se danas održava Samit zemalja članica Procesa saradnje u jugoistočnoj Evropi (PSJIE), na kojem učestvuje i predsednik Srbije Aleksandar Vučić.

Hrvatska, koja predsedava Procesu saradnje u jugoistočnoj Evropi domaćin je sastanka, kojim završava predsedavanje ovom regionalnom inicijativom, a dan posle Samita u Dubrovniku se održava i tradicionalni Dubrovački forum.

Povezani članci

Kurc: Među prioritetima ulazak Zapadnog Balkana u EU, posebno Srbije i Crne Gore

EWB

Taleski: Makedonija ne sme da propusti šansu

EWB

Mogerini sutra s premijerima Zapadnog Balkana

EWB