fbpx
European Western Balkans
Društvo

Pudar Draško i Džihić: Vučić sledi Orbana

Orban and Vučić; Photo: Tanjug

BEOGRAD – Predsednik Srbije sledi premijera Mađarske Viktora Orbana i želi da ukine slobodu nauke i demokratiju u Srbiji, ocenili su u autorskom tekstu za austrijski list Standard Gazela Pudar Draško naučna saradnica sa beogradskog Instituta za filozofiju i društvenu teoriju (IFDT) i predavač na Institutu za političke nauke Univerziteta u Beču Vedran Džihić, prenosi Nova.rs. 

Oni u tekstu porede pritiske na beogradski IFDT sa pritiscima koji su doveli do “proterivanja” Centralnoevropskog univerziteta iz Budimpešte i navode da je Viktor Orban postao “uzor” za mnoge autoritarne lidere, pa tako i za predsednika Srbije Vučića, a zbog tih tendencija je Fridom haus nedavno degradirao Srbiju u hibridni režim.

“Aktuelni napadi na akademsku scenu u Srbiji, koja je donedavno ubrajana u takozvane predvodnike u procesu proširenja, jasno pokazuju da izgleda da je režimu u Srbiji važnija apsolutna kontrola društva od evropskih integracija”, napisali su u autorskom tekstu.

Prema njihovim rečima, autonomija univerziteta i nezavisnih istraživačkih instituta očigledno je postala neugodan ustavni privezak koga se treba rešiti.

“Računica je jednostavna – želi se sprečiti svaka supstancijalna kritika režima i preneti slika stabilnog, progresivnog i prema budućnosti orijentisanog ‘svetskog lidera’ Vučića”, navode oni u tekstu”, zaključili su Pudar Draško i Džihić.

Podsećamo, više od 150 naučnika se u otvorenom pismu izjasnilo protiv planova Vlade Srbije da ograniči naučnu slobodu beogradskog Instituta za filozofiju i društvenu teoriju

Povezani članci

Organizacije civilnog društva iz ZB i EU usvojile Deklaraciju u susret Samita EU-Zapadni Balkan

EWB

Civilno društvo i regionalna saradanja u fokusu konferencije Move. Link. Engage.

EWB

Onlajn debata: Javno čitanje izveštaja Evropske komisije o Srbiji

EWB