fbpx
European Western Balkans
Region Vesti

Put ka EU zajednički posao vlasti i civilnog društva

Učesnici konferencije "Gov2Gov" u Podgorici.

PODGORICA – Evropske integracije su zajednički posao vlade i civilnog društva, a nužno je održavanje dinamike i tempa reformi i brzo približavanje regiona Evropskoj uniji, saglasni su učesnici konferencije “Gov2Gov” koja se održva u Podgorici.

Cilj skupa jeste da predstavnici državne uprave i članovi civilnog sektora razmene iskustva iz procesa evropskih integracija i unaprede saradnju.

Skup je otvorila ministarka državne uprave Crne Gore Suzana Pribilović, koja je poručila da Vlada Crne Gore mnogo ulaže u razvoj civilnog društva.

“Civilni sektor će u budućem period u Vladi Crne Gore imati pouzdanog partnera”, poručila je Pribilović.

Konferencija je okupila pripadnike civilnog sektora iz Srbije, Makedonije, Bosne i Hercegovine, Turske i Crne Gore. Srbiju na konferenciji predstavlja koordinatorka Nacionalnog konventa o EU Nataša Dragojlović.

“Nacionalni konvent o EU iz Srbije je deo regionalnog konventa koji su zajednički osnovali Evropski pokreti Albanije, Crne Gore i Srbije. Konvent se bavi temama i problemima od regionalnog značaja u poglavljima koja su najteža i najzahtevnija za sve države koje su na putu evropskih integracija”, kaže Dragojlović za European Western Balkans.

Dodaje i da regionalni konvent postoji već dve godine, a sada se planira i uključivanje ostalih država Zapadnog Balkana.

Podsetimo, u Srbiji je u okviru procesa pregovora o pristupanju sa EU osnovan Nacionalni konvent o EU, koji okuplja organizacije civilnog društva. Cilj NKEU je da se predstvanici nevladinih organizacija uključe u praćenje procesa pristupnih pregovora Srbije i EU. Ovakav model uključivanja civilnog društva preuzet je od Slovačke.

Povezani članci

Borisov i Zaev potpisali Sporazum o dobrosusedskoj saradnji

EWB

Mogerini predovodi EU delgaciju na samitu ZB u Londonu

EWB

Han: EU se nada dogovoru o zajedničkom tržištu Zapadnog Balkana

EWB