fbpx
European Western Balkans
Društvo

Radna grupa za Poglavlje 35 Nacionalnog konventa o EU osudila Vulinove javne istupe

Aleksandar Vulin; Foto: Vlada Srbije

BEOGRAD – Radna grupa Nacionalnog konventa o Evropskoj uniji za Poglavlje 35 najoštrije je osudila javne istupe ministra Aleksandra Vulina u kojima kontinuirano naziva Albance “Šiptarima”, vređajući dostojanstvo albanske nacionalne manjine i albanskog naroda u celini, stoji u današnjem saopštenju.

Ovakvim izjavama visokog funkcionera Republike Srbije ruši se dostojanstvo institucija republike, pre svega Ministarstva unutrašnjih poslova na čijoj zvaničnoj stranici je objavljen govor ministra Vulina, navodi se.

“Uprkos zastoju dijaloga između Beograda i Prištine, neprimerenim porukama koje dolaze od aktuelne vlasti u Prištini, ali i korišćenju uvredljivih termina u političkom prostoru zemalja u regionu, to ni na koji način ne opravdava otvoreni diskriminatorni jezik kojim ministar Vulin kao predstavnik javne vlasti krši domaće i međunarodne prakse. Obaveza svih javnih poslenika, a posebno nosioca javnih funkcija je da poštuju zakone, norme, dostojanstvo svih, kako većinskog naroda tako i nacionalnih manjina, kao i da podstiču toleranciju, kulturu dijaloga i politike pomirenja”, stoji u saopštenju.

Takođe, Radna grupa je ovim putem pozivala predsednicu Vlade i predsednika Republike Srbije, kao glavnog pregovarača u dijalogu Beograda i Prištine da se izjasne o otvorenim oblicima diskriminacije i govora mržnje prema albanskom narodu koji trajno vulgarizuju i primitivizuju politički prostor u zemlji, i osude isti.

“Neprimerenim izjavama ministra Vulina čini se nenadoknadiva šteta ne samo u domaćoj javnosti, već dijalogu Beograda i Prištine, srpsko-albanskim odnosima i regionalnoj i međunarodnoj reputaciji zemlje. Na kraju, šalje se poruka da ne postoji iskrena želja političke elite u Srbiji da dođe do pomirenja i trajnog kompromisnog rešenja u vezi sa statusom Kosova i Metohije”, zaključuje se.

Povezani članci

Cvejić: REM ne obavlja svoju osnovnu funkciju

EWB

EU za Finsku znači prosperitet

EWB

Sud poništio odluku o smeni Slobodana Arežine

Filip Lukić