fbpx
European Western Balkans
Politika

Radno telo Saveta EU dalo zeleno svetlo za klaster 4, čeka se konačna odluka o međuvladinoj konferenciji

Zastave Srbije, EU i država članica; Foto: Evropska unija

BRISEL – Radno telo Saveta EU za proširenje (COELA) dalo je danas saglasnost da se sa Srbijom otvori klaster 4, koji se odnosi na Zelenu agendu i održivu povezanost. U okviru ovog klastera nalaze se četiri pregovaračka poglavlja: transportna politika, energetika, transevropske mreže i životna sredina.

Nakon današnjeg sastanka, za sutra je zakazan sastanak Komiteta stalnih predstavnika država članica u Briselu (COREPER). Na agendi objavljenoj na sajtu Saveta Evropske unije nalaze se zaključci o procesu proširenja Evropske unije.

Kako je našem portalu potvrđeno iz diplomatskih izvora u Briselu, naredni koraci koji očekuju Srbiju pre formalnog otvaranja klastera 4 su potvrdna odluka COREPER-a o otvaranju klastera sa Srbijom, a zatim zakazivanje međuvladine konferencije od strane države koja trenutno predsedava Savetom, Slovenije.

Podsećamo, poslednja poglavlja Srbija je otvorila u decembru 2019. godine. U međuvremenu je promenjena metodologija pregovora o pristupanju kojom su poglavlja reorganizovana u klastere.

Srbija u novembru nije dobila zeleno svetlo za otvaranje dva klastera, 3 i 4, kako je to preporučila Evropska komisija u svom godišnjem izveštaju o Srbiji. Kako se tada moglo čuti, ministri pojedinih država članica intervenisali su da i pored napretka postoje određeni koraci koje bi Srbija morala da preduzme kako bi mogla da otvori neki od klastera. Za pozitivnu odluku o napretku u pregovorima biće potrebna saglasnost svih država članica.

Od ukupno 35 poglavlja, Srbija je do sada otvorila 18, a privremeno zatvorila samo dva koja se u istom trenutku otvaraju i privremeno zatvaraju. Prema novoj metodologiji proširenja, poglavlja su grupisana u šest tematskih klastera, a vlast u Srbiji ranije je izjavila da očekuje otvaranje bar jednog u decembru.

Povezani članci

Sastanak Joksimović-Šib: Spremno pet pregovaračkih pozicija, intenzivan rad na drugim

EWB

Srbija skinuta sa liste zemalja visokog rizika od pranja novca i finansiranja terorizma

Tanjug

Predsednik Evropske narodne partije Tusk podržao Vučića pred parlamentarne izbore

EWB