fbpx
European Western Balkans
Politika

Radno telo Saveta EU danas i u petak o vladavini prava u Srbiji i daljim koracima u pristupanju

Savet EU; Foto: Evropska unija

BRISEL – Radno telo Saveta EU za proširenje i država članica koje vode pregovore o pristupanju (COELA) će danas i u petak razmatrati šestomesečni izveštaj Evropske komisije o stanju u poglavljima 23 i 24. Ovo radno telo čine predstavnici država članica pri Evropskoj uniji sa zadatkom da koordinišu proces pripreme pregovaračkih pozicija sa strane EU i o tome redovno izveštavaju članove Komiteta stalnih predstavnika (COREPER).

Izveštaj koji će Radno telo razmatrati biće osnova za odluku država članica EU da li da sa Srbijom u junu otvore nova pregovaračka poglavlja, odnosno klastere, u skladu sa nedavno usvojenom novom metodologijom.

Podsećamo, Evropska komisija u objavljenom izveštaju ukazala je, između ostalog, na visok pritisak na sudstvo i tužilaštvo u Srbiji, javno osporavanje međunarodnih presuda za ratne zločine.

Kada je u pitanju borba protiv korupcije, izveštaj konstatuje se da Srbije jeste ispunila preporuke tela Saveta Evrope za borbu protiv korupcije (GREKO) o jačanju nezavisnosti i profesionalnih kapaciteta Agencije za borbu protiv korupcije.

Međutim u izveštaju se dodaje i da nije usvojena nova strategija za borbu protiv korupcije niti akcioni plan u ovoj oblasti, kao i da na ovom planu nisu preduzeti nikakvi opipljivi koraci.

Pročitaj još: Izveštaj EK: Visok pritisak na sudstvo i tužilaštvo u Srbiji

Portparolka Evropske komisije Ana Pisonero u pisanoj izjavi za EWB navela je da odluka o otvaranju klastera ostaje u rukama država članica, te da su napredak u vladavini prava i normalizacija odnosa sa Kosovom presudni za ukupan tempo pregovora sa EU.

“Pristupanje je i dalje proces zasnovan na zaslugama, a odluka o otvaranju klastera ostaje u rukama država članica. Što Srbija više napreduje u svojim reformama, to će više država članica biti spremno da otvori poglavlja i klastere”, navela je Pisonero.

Ona je ponovila da prema principima nove revidirane metodologije proširenja, pregovori o svakom klasteru će biti otvoreni u celini nakon što se dovoljno adresiraju dogovoreni reformski prioriteti.

“Predvidljivost procesa pristupanja trebalo bi poboljšati jasnijim smernicama o najrelevantnijim reformama i sa više jasnoće o pozitivnim posledicama koje napredak može doneti, kao i o potencijalnim negativnim posledicama u slučaju odsustva napretka, druže stagnacije ili nazadovanja u sprovođenju i ispunjavanju reformskih zahteva u procesu pristupanja”, objasnila je Ana Pisonero.

Povezani članci

Proevropska opozicija poziva ministarku Joksimović da podnese ostavku

EWB

Institucije politizovane, nema odgovornosti

EWB

Devet članica EU objavilo novi predlog reforme procesa proširenja

EWB