fbpx
European Western Balkans
Politika

Rahoj Borisovu: Učešće Prištine na samitu u Sofiji – problem

Marijano Rahoj; Foto: AP Photo / Olivier Matthys

BRISEL – Španski premijer Marijano Rahoj sastao se nedavno s bugarskim kolegom Bojkom Borisovim, kojem je nedvosmisleno rekao da ima problem sa samitom EU-Zapadni Balkan u Sofiji, najavljenim za 17. maj, i da možda neće ni doći ukoliko na njemu bude učestvovala Priština, piše briselski portal Euraktiv.

Premijer Španije, čija zemlja ne priznaje jednostrano proglašenu nezavisnost Kosova, naveo je da bi mogao da prisustvuje večeri država članica Evropske unije dan pre samita u Sofiji.

Ipak, kada je reč o narednom danu, kada se održava samit, Rahoj je rekao: “Suočavamo se s važnim pitanjem. Neki govore o proširenju s zemljama, koje nisu priznate, a ne priznaje ih ni Španija. To nas zabrinjava”.

Premijeri Španije i Bugarske sastali su se u petak, 23. marta, na marginama samita EU.

Španski dnevnik Pais ranije ovog meseca je objavio da Rahoj razmišlja da ne ode na samit EU-Balkan jer ne želi da se fotografiše sa kosovskim predsednikom Hašimom Tačijem, pošto Španija ne priznaje nezavisnost Kosova.

Pais navodi da napetosti između zvaničnog Madrida i pokreta za nezavisnost Katalonije, koji je u više prilika koristio “kosovsku doktrinu”, kako je ovaj list naziva, kao opravdanje za raskid sa španskim legalnim sistemom, odbijaju Rahoja od učešća na tom sastanku u Sofiji.

Povezani članci

GRECO: Srbija nije ispunila nijednu preporuku za borbu protiv korupcije

Agencije

EK povodom nabavke vojne opreme iz Kine: Srbija treba da se uskladi sa spoljnom politikom EU

EWB

Fajon i Bilčik pozvali na smirivanje tenzija u Srbiji

EWB