fbpx
European Western Balkans
Politika Некатегоризовано

Rahoj ne dolazi na samit EU – Zapadni Balkan zbog Kosova?

Marijano Rahoj; Foto: AP Photo / Olivier Matthys

BRISEL – Prisustvo premijera Španije Marijana Rahoja na samitu EU Zapadni Balkan koji se održava 17. maja u Sofiji i dalje je pod znakom pitanja i to zbog učešća Kosova.

Španija ne odstupa od stava da za Kosovo, koje nije priznalo pet članica EU, ne postoje uslovi za dalje korake u pravcu približavanja EU. Čvrsta pozicija Španije kada je u pitanju mogućnost integracija Kosova u EU, naglašena inače i prilikom konsutlaciija o novoj Strategiji za proširenje EU na Zapadni Balkan, i dalje je nepromenjena, navode izvori Tanjuga u Briselu.

Španski diplomatski izvori čak najavljuju da je gotovo izvesno da premijer Španije neće prisustvovati samitu EU Zapadni Balkna koji se sredinom maja održava u Sofiji upravo zbog prisustva Kosova kome Španija ne priznaje nezavisnost, a time ni mogućnost napredovanja ka članstvu u EU.

Iz bugraskog predsedavanja EU kažu da ipak očekuju da se u Sofiji 17. maja sastanu lideri svih 28 zemlja članica EU i 6 zemlja sa Zapadnog Balkna.

“Radimo zajedno sa našim prijateljima i partnerima iz EU kako bismo osigurali da samit u Sofiji bude uspešan i pošalje važnu jednistvenu poruku EU, a to je posvećenost Unije evropskoj budućnosti Zapadnog Balkana”, navodi se u izvorima iz bugarskog predsedavanja.

Bugarska, kao zemlja koja trenutno predsedava EU i domaćin je samita EU Zapadni Balkna, poručuje da samit 17. maja u Sofiji neće biti posvećen samo proširenju već i napretku regiona u oblasti povezanosti – transportne i digitalne, ali i one ne nivou kontakata među ljudima.

“Poruka sa samita u Sofiji će biti o posvećenosti EU evropskoj perspektivi zemalja Zapadnog Balkna. To neće biti samit proširenja, jer se proširenje odvija u svom ustaljenom okviru”, navodi se u bugarskim diplomatskim izvorima.

U Evropskom savetu su već najavili da će se tokom predstojećeg samita lidera EU koji se sastaju 22. i 23. marta u Briselu “usvojiti i zaključke o Zapadnom Balkanu pred nastupajući samit u Sofiji”.

Izvori Tanjuga bliski Evropskom savetu navode da će u pitanju biti kratak osvrt, od tek par rečenica, koji se odnosi na nedavno usvojenu Strategiju Evropske komisije o Zapadnom Balkanu i na suštinu predstojećeg samita EU – Zapadni Balkan u Sofiji.

I dok će, kako se očekuje, ovoga puta EU lideri samo ponoviti svoju predanost evropskoj perspektivi Zapadnog Balkna, konkretnije zaključke najvišeg tela EU, Evropskog Saveta, o proširenju i Zapadnom Balkanu treba očekivati na junskom samitu, pošto se 17. aprila usvoje izvešataji o napretku zemlja u procesu proširenja i u maju održi samit EU Zapadni Balkna u Sofiji.

Španski dnevnik “Pais” ranije danas preneo je da Rahoj razmišlja da ne ode na samit EU-Balkan, jer ne želi da se fotografiše sa kosovskim predsednikom Hašimom Tačijem, a s obzirom da Španija ne priznaje nezavisnost Kosova.

Tim povodom će se, kako navodi španski dnevnik, predsednik Evropskog saveta Donald Tusk danas sastati sa Rahojem i pokušati da ga ubedi da prisustvuje samitu.

Tusk će, kako navodi “Pais”, na sastanku sa Rahojem insistirati na važnosti održavanja veza sa balkanskim zemljama.

“Pais” navodi da napetosti između zvaničnog Madrida i pokreta za nezavisnost Katalonije, koji je u više prilika koristio “kosovsku doktrinu”, kako je ovaj list naziva, kao opravdanje za raskid sa španskim legalnim sistemom, odbijaju Rahoja od učešća na tom sastanku u Sofiji.

Navodi se, međutim, i da Španija ističe da nije donela konačnu odluku povodom premijerovog učešća na samitu.

Povezani članci

Dragojlović: Srbija da završi svoj deo posla do 2023. godine

EWB

Fajon: Srbija u teškoj situaciji oko izbora, preporuke moraju da se ispune

EWB

Blumberg: Unutrašnji dijalog utvrđuje pregovaračku poziciju

EWB