fbpx
European Western Balkans
Izdvojeno Politika

Rajntke: Uspešan i miran Europrajd daće pozitivan impuls procesu evropskih integracija Srbije

Teri Rajntke; Foto: Evropski parlament

BRISEL – Poslanica Evropskog parlamenta Teri Rajntke kaže za European Western Balkans da je pravo okupljanja garantovano ne samo Ustavom Srbije, već da se na poštovanje tog prava Srbija obavezala članstvom u Savetu Evrope, dodajući da se nada da će Vlada Srbije u narednim danima sa organizatorima Europrajda pronaći pragmatično rešenje.

„Pravo okupljanja nije garantovano samo Ustavom Srbije. Kada je postala članica Saveta Evrope 2003. godine, Srbija se obavezala da poštuje Evropsku konvenciju ljudskih prava: poštovanje osnovnih sloboda, zaštita manjina, pravo na okupljanje. Sigurna sam da je Vlada Srbije svesna ovog opredeljenja i obaveza koje iz toga proizilaze“, kaže Rajntke.

U pisanoj izjavi za EWB ona naglašava da je i dalje uverena da se konstruktivno rešenje po pitanju održavanja Europrajda u Beogradu može naći. Dodaje da bi uspešan i miran Europrajd dao pozitivan impuls procesu evropskih integracija Srbije.

Teri Rajntke, poslanica EP iz redova Zelenih koja je kroz rad u interparlamentarnoj grupi zadužena za zaštitu prava LGBTQ+ populacije, potpisnica je pisma 145 poslanika EP vlastima u Srbiji koje je objavljeno u utorak. Poslanici Evropskog parlamenta uputili su pismo predsedniku Srbije Aleksandru Vučiću i premijerki Ani Brnabić u kom se vlasti pozivaju da omoguće održavanje zakazanog Europrajda za septembar u Beogradu, jer je Parada ponosa “mirno oruđe za političko zagovaranje i jedan od načina na koji se kristališe univerzalno pravo na slobodu izražavanja i mirnog okupljanja.

Pročitaj još: Pismo poslanika EP vlastima u Srbiji: Potpuna zabrana Europrajda nije pravo rešenje

Rajntke je tada rekla da Evropski parlament stoji “rame uz rame” sa organizatorima Europrajda.

“Uvereni smo da će uprkos potencijalnim kontraprotestima, ovo biti miran događaj. Uloga vlade je da obezbedi dovoljnu zaštitu organizatorima i učesnicima tako da Europrajd protekne bez nasilja”, rekla je Rajntke i ocenila da je ovaj dogđaja u Beogradu nada za mnoge ljude širom Evrope.

Govoreći o sastanku sa premijerom Srbije dan nakon što su vlasti objavile da će Europrajd biti otkazan, Rajntke kaže za EWB da su razgovori sa Brnabić protekli u veoma konstruktivnoj atmosferi.

Tajni sastanak u Vladi: Brnabić sa poslanicama Evropskog parlamenta i organizatorima Europrajda

 

„Politički, potreba da se zaštiti sloboda okupljanja za sve građane Srbije je jasna. Ali i sa praktične tačke gledišta: Marš koji se planira već dugi niz godina, sa uključivanjem hiljada učesnika iz cele Evrope, može se organizovati na kontrolisan i predvidljiv način. Zabrana će stvoriti nesagledivu i potencijalno opasnu situaciju. Niko ne želi da vidi eskalaciju situacije. Zato je dobro planiranje sa srpskim vlastima ključ sada da omogući mirnu paradu“, navodi Rajntke.

Kaže da u septembru doći u Beograd, zajedno sa nekoliko desetina poslanika iz Evropskog parlamenta i pridružiti se hiljadama mirnih protestanata.

„Biću u Beogradu i pridružiću se maršu na Evroprajdu 2022 – zajedno sa hiljadama mirnih demonstranata, nekoliko desetina poslanika Evropskog parlamenta i brojnih predstavnika nacionalnih vlada. Svi ćemo prisustvovati ovom događaju koji slavi poštovanje ljudskih prava i demokratija“, zaključuje Rajntke.

Povezani članci

Rahoj ne dolazi na samit EU – Zapadni Balkan zbog Kosova?

EWB

Usvojena Strategija za proširenje EU na Zapadni Balkan

EWB

EU i Zapadni Balkan u 2019: Unija sledeće godine neće imati vremena za region, promene moraju doći iznutra

EWB