fbpx
European Western Balkans
Politika

Rama: Albanija i Srbija zajedno u EU, ali samo uz priznanje

DAVOS – Albanski premijer Edi Rama izrazio je danas u Davosu želju da Albanija na putu ka EU sustigne Srbiju, kako bi zajedno ušle u Uniju, ali istovremeno poručuje da je to moguće samo uz pretpostavku da Srbija prizna Kosovo.

Na pitanje Prve televizije da li očekuje da će Srbija i Albanija zajedno ući u EU, ili procenjuje da će Srbija pre Albanije postati članica, Rama je kazao da se radi o procesu zasnovanom na zaslugama.

„Kada govorimo o Srbiji, ona ima prednost jer već pregovara sa EU, a mi isčekujemo da ove godine započnemo pristupne pregovore. Želeli bi da u tim pregovorima ostvarimo brzi napredak. Zašto ne bi moglo da se desi da budemo u istoj poziciji u vremenu pred nama i zajedno uđemo u EU. Uz pretpostavku da Srbija prizna Kosovo“, objasnio je albanski premijer za Prvu televiziju.

Kada je reč o Specijalnom sudu za ratne zločine na Kosovu, Rama ističe da se radi o ireverzibilnom procesu i da ideja i sud kao takav nisu ni u kakvoj opasnosti.

„Smatram da je važno da postoji svest o tome šta je najbolje i šta može biti poboljšano, te ako postoji debata o tome to je dobro“, naglasio je on.

Rama, u vezi tema koje su u fokusu na Svetskom ekonomskom forumu u Davosu, među kojima Balkan nije na dnevnom redu, ocenjuje da je fokus na „onome gde ima više problema“.

Naglasio je da Evropa trenutno nije u najboljem stanju, ali da je dobra vest da se probudila svest za potrebom za poboljšanje, te je ohrabrujući tranzicioni period.

Na pitanje šta misli o obraćanju nemačke kancelarke Angele Merkel, Rama je kazao da je ona uvek ohrabrujuća i da je ona ta koja drži ne samo Evropu, već i evropske vrednosti i principe, ali i evropski san u životu, i koja je bila snažna i u bitnim trenucima, kada je, na primer, Nemačka, bila suočena sa dramatičnom migrantskom krizom.

Priznao je da je, pre godinu i po dana u Beogradu, pogrešio sa svojom prognozom da će Hilari Klinton postati predsednica SAD, te kazao da od Donalda Trampa u Davosu očekuje da čuje njegovo viđenje odnosa Evropske i Amerike.

Rama je podvukao da su Evropa i SAD najvažniji faktori u našem regionu, te je bitno da nastave da igraju stratešku ulogu na Balkanu.

Povezani članci

Vučić: Izveštaj Fridom hausa pun netačnosti

EWB

Kukan: Srbija stub stabilnosti, raditi na poboljšanju slobode medija i vladavine prava

EWB

Treći sastanak lidera regiona u Albaniji 20. i 21. decembra

EWB