fbpx
European Western Balkans
Region

Rama: Evropa na raskrsnici, Balkan u EU – nikad važnije

ÐIROKASTER – Premijer Albanije Edi Rama ocenio je danas da je najuspešnija unija u istoriji – EU – na raskrsnici, ističući posebno značaj današnjih predsedničkih izbora u Francuskoj za sudbinu tog saveza.

Prema njegovim rečima, Balkan, inače označen kao bure baruta, treba da se pridruži Evropi i ta potreba je jača nego ikada pre, ali s druge strane i Evropskoj uniji Balkan nije bio potrebniji nego danas.

Kako je dodao, teret prošlosti u regionu je teži nego bilo gde drugde u zemljama komunističke Evrope, tako da napori zemalja da se približe Evropi predstavljaju zapravo napor da se raskine sa prošlošću, rekao je Rama u Ðirokastru.

On je izrazio nadu da će ishod u Francuskoj biti u prilog afirmacije Evrope kakvu želimo, ali je dodao da je činjenica da postoji druga destruktivna alternativa i da to što će za nju glasati milioni Francuza ne uklanja znak pitanja kada je reč o budućnosti Evrope.

Danas u Evropi postoje generacije koje nisu svedoci ratova što je u velikoj meri zasluga EU, ukazao je on.

Ali, uprkos tome, danas je očigledno i to da podizanje zidova prema onima koji nisu imali sreću da se rode u Evropi nije alternativa, rekao je Rama na svečanosti povodom Dana Evrope.

Povezani članci

Mustafa u Briselu: Za primenu dogovorenog

EWB

Zaev i Vučić u Preševu o međusobnoj saradnji i regionalnim pitanjima

EWB

Šest ekonomija Zapadnog Balkana podržalo agendu u oblasti investicija

EWB