fbpx
European Western Balkans
Region

Rama: Odustajanje od procesa integracija značilo bi destabilizaciju

BRISEL – Premijer Albanije Edi Rama istakao je da je jedini način da se održe mir i saradnja na Balkanu da evropska perspektiva ostane jasna, i da emocije prema Uniji ostanu pozitivne.

On je, u intervjuu za Politiko [POLITICO], kazao da neki albanski nacionalisti žele da vide Albaniju ujedinjenu sa Kosovom, ali to nije njegova žeja, jer “niko ne želi male saveze, svi žele veliku uniju”.

“Ali ako nema nade, nema perspektive, nema mesta, onda, naravno, mali savezi mogu da se dogode”, objasnio je Rama.

On upozorava da bi odustajanje od daljeg širenja EU vodio ka destabilizaciji čitave Evrope. Rama je ukazao da bi Bosna i Hercegovina i Makedonija bile posebno ranjive ako bi se ponovo otvorilo pitanje granica.

Ukoliko bi “Balkan poludeo“, zbog obustavljanja proširenja Unije, građani Evrope bi doživeli noćnu moru i region bi postao siva zona u kojoj bi drugi akteri imali jaču ulogu od Brisela, upozorio je on.

Podvukao je da bi odustajanje od daljeg procesa širenja značilo destabilizaciju čitavog kontinenta. Naglasio je da postoji problem u shvatanju, nedostatak vizije i nerazumevanje da je regionu potrebna Evropa, ali i da je Evropi potreban Balkan.

Kazao je da ne vidi novi rat u regionu kao „prvi scenario“, ali dodaje da smirivanje tenzija veoma zavisi od EU i SAD.

Podrška članstvu u EU u Albaniji i drugim zemljama regiona ostaje visoko, kako kaže, i pored rastućeg skepticizma u Srbiji i Makedoniji.

Rama ističe da i pored problema EU ostaje neka vrsta “magije“ za zapadni Balkan, kao što je bila za države osnivače posle Drugog svetskog rata, i navodi regionalne lidere da više sarađuju.

Povezani članci

„Cela i slobodna“ Evropa samo sa Balkanom

EWB

EU pozdravlja odluku partija u Albaniji o učešću na izborima

EWB

Han: Regionalna saradnja ključna za evropski put Zapadnog Balkana

EWB