fbpx
European Western Balkans
Bezbednost

Rama: Srbija i dalje nedostaje na NATO mapi

TIRANA – Albanski premijer Edi Rama izjavio je, u pozdravnom govoru na konferenciji Vojnog komiteta NATO koji okuplja najviše vojne komandante zemalja članica Alijanse, da “Bosna i Hercegovina, Srbija, Makedonija i Kosovo i dalje nedostaju na NATO mapi”, prenosi ATA.

Albanska agencija navodi da je Rama “ponovio podršku Albanije politici otvorenih vrata (NATO) za sve zemlje Zapadnog Balkana”.

“Ovo područje, koje tek treba da bude uključeno u evropsku bezbednosnu arhitekturu, čini teritoriju na kojoj igrači treće strane vide ranjivost i prilike za upad”, rekao je Rama.

ATA navodi da je on “pozdravio činjenicu da je Albanija prvi put domaćin najvišeg vojnog organa NATO, podvlačeći da je Albanija u potpunosti posvećena ispunjavanju svih obaveza koje potiču iz članstva u NATO”.

Predsedavajući Vojnog komiteta NATO general Petr Pavel u ime Alijanse je “izrazio zahvalnost snažnoj posvećenosti Albanije i doprinosu te zemlje zajedničkoj bezbednosti i operacijama i misijama pod vođstvom NATO u Avganistanu i na Kosovu”.

ATA navodi da je Pavel “takođe pohvalio ulogu Albanije u promovisanju saradnje i stabilnosti na Zapadnom Balkanu, kao i u borbi protiv Islamske države”.

Povezani članci

Karpenter: Uloga Rusije na Balkanu – ometanje evropskog i transatlantskog uticaja

EWB

Dimitrov i Kocijas danas u Atini o priključenju u NATO

EWB

Crna Gora i Srbija na vrhu liste evropskih država po vlasništvu lakog naoružanja

EWB