fbpx
European Western Balkans
Politika

Rama za Politiko: Srbija neće u EU pre Albanije, za to im je potrebna magija

BRISEL – Albanski premijer Edi Rama izjavio je da “Srbija neće postati članica EU pre Albanije”, ocenjujući da je Beogradu “potrebno da se desi neka magija”, pri čemu je uveren da se to “neće desiti”.

Rama je to izjavio za “Politiko”, koji podseća da je “Evropska komisija odredila Srbiju, najmnogoljudniju zemlju Zapadnog Balkana, kao i njenog manjeg suseda Crnu Goru, kao favorite u procesu pristupanja (EU)” i “objavila da bi obe ove nacije, koje se već nalaze usred pregovora o članstvu, mogle da uđu u EU do 2025”.

“Politiko” navodi da se “i Albanija i Makedonija nadaju da će narednih meseci dobiti zeleno svetlo za početak pregovora o članstvu (u EU)”, odnosno da “dve zemlje očekuju da će Komisija u aprilu objaviti da su ispunile zadate kriterijume i potom će biti na Evropskom savetu nacionalnih lidera u junu da odluči da li će odobriti početak pregovora”.

“Mi čvrsto verujemo da bi izveštaj Komisije trebalo da bude pozitivan. Što se tiče Saveta, to je borba do poslednje sekunde pošto moramo da ubedimo sve da je samo jedna ispravna stvar koju treba učiniti”, rekao je Rama.

“Politiko” navodi da, “iako Srbija ima značajnu početnu prednost, Rama predviđa da ona neće ući u EU pre njegove zemlje, pre svega zato što će Beograd morati da reši izuzetno osetljivo pitanje odnosa sa Kosovom, koje je 2008. proglasilo nezavisnost od Srbije”.

“Srbija neće postati članica EU pre Albanije. To je nešto što znamo zasigurno. Srbija mora da prođe bolni proces priznanja Kosova ili barem rešenja kosovskog problema. Ja čvrsto verujem da je potrebno da se neka magija desi – što se neće desiti – kako bi oni ušli u EU pre nas”, ocenio je Rama.

Povezani članci

Evropska komisija potvrdila ukidanje restrikcija na izvoz medicinske opreme iz EU na ZB

EWB

Delegacija Direktorata za politiku susedstva i pregovore o proširenju u poseti Srbiji

Tanjug

Švedski poslanici u poseti Narodnoj skupštini 

EWB