fbpx
European Western Balkans
Region

Rama za WSJ: Snažno ću podržati regionalnu ekonomsku zonu

NJUJORK – Albanski premijer Edi Rama potvrdio je da će se danas u Trstu snažno založiti za formiranje regionalne ekonomske zone jer je, kako kaže, to korak koji će olakšati proces pristupanja Evropskoj uniji.

“Samo ekonomski rast može da dugoročnije stabilizuje region i doprinese bližim vezama sa Evropskom unijom”, rekao je Rama u autorskom tekstu za Vol strit džurnal, uoči današnjeg samita lidera zemalja Zapadnog Balkana, koji se u Trstu održava u okviru Berlinskog procesa.

Rama je praktično na taj način podržao inicijativu predsednika Srbije Aleksandra Vučića, koji je ideju stvaranja poslovnog okruženja bez granica u regionu, predložio na Biznis forumu u Sarajevu, polovinom maja ove godine, dok je bio na funkciji premijera.

Vučić, naime, smatra da region, kao ujedinjeno tržište može da privuče mnogo više investitora, ali i da je za to potreban dodatan napor i strateški dijalog.

Rama kaže da će tršćanski skup biti ne samo prilika da se razgovara o evropskim integracijama, već i da se “zacele rane, da se ujedinimo iza jedne ideje i, što je ključno, da se stvori nova platforma za ekonomski rast”.

“Od nas će biti zatraženo da podržimo, između ostalog, formiranje regionalne ekonomske zone. Ja ću se založiti za to”, napisao je Rama u svom članku.

Prema njegovim rečima, Albanci i njihovi susedi na Zapadnom Balkanu pretrpeli su višegodišnju nestabilnost delimično zbog nedovoljnog ekonomskog razvoja, pored korupcije među sudijama, tužiocima, političarima…

“Kada je glavni pokretač bogatstva politika umesto lične inicijative i preduzetništva, sukobi su neizbežni. Oni poprimaju različite oblike: negde se javljaju u obliku etničkog nacionalizma, negde kao versko sektaštvo, a negde u vidu ideoloških podela”, kaže Rama.

Kao naredni prioritet Albanije, on je naveo da će, pored dalje modernizacije i demokratizacije vlade, postaviti temelje za ekonomski razvoj.

“Zato ću se ove nedelje u Italiji snažno založiti za regionalnu ekonomsku zakonu kao korak koji će olakšati proces pristupanja EU”, rekao je on.

Napomenuo je i da u vezi sa tim planom postoje “neke sumnje”.

Kako je naveo, neke od njegovih kolega na Zapadnom Balkanu strahuju da će regionalna ekonomska zona biti “ćorsokak”, stanica na kojoj će ih Brisel napustiti.

“Ali, samo treba da bacimo pogled na Centralnoevropski sporazum o slobodnoj trgovini (CEFTA), čije su potpisnice svih šest zapadnobalkanskih zemalja, pa da shvatimo da regionalna ekonomska zona može da pomogne naš napredak, a ne da ga omete”, istakao je albanski premijer.

On je, takođe, ukazao da će se korist od regionalne ekonomske zone odmah osetiti, ocenivši da je zapadnobalkansko tržište od 20 miliona ljudi privlačnije za investitore i trgovinu nego albansko tržište od manje od četiri miliona ljudi.

“To je mojoj vladi važno… Zato ćemo ubediti naše susede da stanu iza tog plana. Imamo neke ideje koje ćemo izneti kako bismo ih uverili u namere EU, i znam da će komesar EU za pregovore o proširenju Johanes Han učiniti isto”, rekao je Rama.

Rama u zaključku poručuje da je vreme da Balkan prevaziđe nestabilnost, te da “stabilnost ne može da postoji bez rastuće ekonomije”.

Povezani članci

Koha: Kosovo ne ispunjava prioritete dogovorene sa EU

EWB

Pahor: Prioritet nove EK treba da bude proces proširenja Zapadnog Balkana

EWB

EU: Očekujemo brzo formiranje vlade na Kosovu

EWB