fbpx
European Western Balkans
Politika

Rama i Zaev očekuju da će EU u junu otvoriti pristupne pregovore za učlanjenje Severne Makedonije i Albanije

Edi Rama i Zoran Zaev; FOTO: Flickr

TIRANA – Premijer Severne Makedonije Zoran Zaev sastao se danas u Tirani sa premijerom Albanije Edijom Ramom.

Premijeri ovih država veruju da će Evropska unija u junu otvoriti pristupne pregovore za učlanjenje ove dve države prenosi Associated Press.

Zaev je rekao da će EU doneti pozitivnu odluku kada je reč o otvaranju pristupnih pregovora za učlanjenje Severne Makedonije i Albanije u Uniju, dodajući da će samim tim ove dve države ispuniti svoje strateške ciljeve.

Zvaničnici EU-a prošle godine u junu su zaključili da će doneti odluku o otvaranju pristupnih pregovora sa Severnom Makedonijom i Albanijom na samitu u junu ove godine, a da će odluka biti uslovljena procesom reformi u ove dvije zemlje.

Dvojica premijera izjavili su da su njihovi kabineti ispunili sve zahteve, uključujući i reforme u pravosudnim sistemima i javnoj administraciji.

Albanski premijer Edi Rama se založio za primenu „Šengenskog modela“ i sa Severnom Makedonijom i drugim zemljama Zapadnog Balkana, a ne samo sa Kosovom, prenosi a1on.mk.

On je istakao da će pre ili kasnije „građani ulaziti i napuštati granice Severne Makedonije i Albanije bez ikakvih barijera“.

 

Povezani članci

Raste li uticaj Kine u Evropi?

EWB

[BSF] Normalizacija i normalnost iz ugla Beograda i Prištine

EWB

Sastanak Parlamentarnog odbora EU-Srbija sutra u Strazburu

EWB