fbpx
European Western Balkans
Region

Rama, Zaev i Vučić pozvaće Kosovo da se pridruži “mini Šengen” inicijativi 30. oktobra

Edi Rama, Aleksandar Vučić i Zoran Zaev; Foto: Tanjug / Tanja Valić

SKOPJE – Premijer Severne Makedonije Zoran Zaev najavio je da će se sastati sa premijerom Albanije Edijem Ramom i predsednikom Srbije Aleksandrom Vučićem 30. oktobra i dodao da će tom prilikom pozvati Kosovo da se pridruži regionalnoj “mini Šengen” inicijativi, prenosi portal Albanske dnevne vesti.

Zaev je izjavio da će poboljšanje regionalne saradnje biti povod da se sretne sa Vučićem i Ramom sledećeg petka.

“U mojoj državi se kaže da ne biramo svoje susede, ali da su oni prvi koji priskoče u pomoć. Stoga, očekujemo da se Kosovo pridruži regionalnoj inicijativi, kako bi ona bila prioritet regiona, bez obzira na otvorene političke sukobe”, izjavio je Zaev.

On je dodao da je implementacija principa slobode kretanja ljudi, robe, usluga i kapitala ovom incijativom u interesu čitavog regiona, i da će ona omogućiti brže pristupanje regiona Evropskoj uniji.

“Očekujemo da se Kosovo pridruži inicijativi koju vodi Severna Makedonija, Albanija i Srbija. Sledećeg petka ću imati sastanak sa predsednikom Vučićem i premijerom Ramom, gde će jedna od tema biti slanje poziva Kosovu da se pridruži”, zaključio je Zaev.

Povezani članci

Mediji: EU trebalo da sačeka formiranje kosovske vlade

EWB

Junker: Cilj je ulazak Zapadnog Balkana u EU

EWB

Kern i Kurc na Samitu o Balkanu u Trstu

EWB