fbpx
European Western Balkans
Evropa Izdvojeno

Ranjena Tereza Mej, kockanje joj se obilo o glavu

LONDON – Britanci su na izborima kaznili Terezu Mej čiji konzervativci su izgubili većinu u parlamentu, dok u Briselu strahuju da bi taj šokatan poraz mogao da odloži razgovore o Bregzitu koji bi trebalo da počnu za 10 dana.

AP ocenjuje da se Terezi Mej o glavu obilo kockanje sa raspisivanjem prevremenih izbora, dok raste pritisak na nju da podnese ostavku raste.

Prema nepotpunim nezvaničnim rezultatima, Tereza Mej više ne može da računa na većinu u parlamentu.

Sada se skoro već sa sigurnošću može reći da nijedna partija neće osvojiti 326 mesta, neophodnih za većinu u parlamentu od 650 mesta.

Konzervativci Tereze Mej su osvojili 308 mesta, a odmah iza su laburisti Džeremija Korbina sa 258 mesta.

Korbin je jutros već pozvao premijerku da podnese ostavku jer su izborni rezultati pokazali da je ona “izgubila glasove, podršku i poverenje glasača”.

Evropski komesar Ginter Etinger već je rekao da nije izvesno da li bi pregovori mogli da počnu 19. juna kao što je planirano dodavši da će razgovori bez snažnog pregovaračkog partnera biti neizvesniji.

Iz Brisela se čuje i da jeprerano spekulisati o tome kako će Unija reagovati na promenu u britanskim zahtevima za povlačenje, a treba i videti da li će sledeća vlada u Londonu promeniti svoju poziciju o Bregzitu.

Kada je reč o novoj vladi, Mej ima pravo da prva pokuša da formira koaliciju, mada će sa svojim tvrdim stavom o Bregzitu verovatno teško pronaći odgovarajućeg partnera, navodi Rojters.

Malo je verovatno da će konzervativci i liberalne demokrate ponovo biti u koaliciji bez većeg kompromisa o centralnom principu njihovog izbornog programa – Bregzitu.

Konzervativci su za potpuni raskid sa EU bez obzira da li može da se postigne zadovoljavajući dogovor o izlazu, dok liberalni demorati su obećali biračima drugi referendum o tome da li prihvatiti dogovor sa Briselom.

Izborna matematika ne ide u prilog nekoj drugoj koalicji. Konzervativci mogu tradicionalno da se oslone na podršku Demokratske unionističke Partije Severne Irske koja ima 10 mandata, dok Škotska nacionalna partija kojoj se predviđa 35 mesta, je u ideološkom razlazu sa konzervativcima.

Sa druge strane, laburisti su najavili da će pokušati da formiraju manjinsku vladu, a osim promene po pitanju Bregzita, planiraju i radikalnu promenu fiskalne politike.

Povezani članci

Vlada javlja o pohvalama Venecijanske komisije, a njeno mišljenje se još piše

EWB

Cvijić: Potrebni novi Komesar i Direktorat za proširenje EU

EWB

Borba protiv korone – izgovor vlasti za antievropsku retoriku

Sofija Popović