fbpx
European Western Balkans
Politika

Raspisan referendum o promeni Ustava za 16. januar

Narodna skupština; Foto: Wikimedia Commons

BEOGRAD – Predsednik Skupštine Srbije Ivica Dačić potpisao je danas Odluku o raspisivanju republičkog referenduma radi potvrđivanja Akta o promeni Ustava Srbije, koji će biti održan 16. januara naredne godine, prenosi FoNet. 

Dačić je objasnio da će se građani izjašnjavati o pitanju – “Da li ste za potvrđivanje Akta o promeni Ustava Republike Srbije i pozvao sve građane da izađu na referendum.

“Smatramo da je u interesu Srbije da se potvrdi ova Odluka Narodne skupštine i da će to biti veliki korak napred na evropskom putu Srbije i za reforme koje se svih ovih godina odvijaju u Srbiji”, istakao je Dačić.

On je podsetio da se promena Ustava odnosi samo na onaj deo koji se tiče načina izbora sudija i tužilaca i istakao da nema nikakve veze sa pitanjem preambule, odnosno statusom Kosova i Metohije. “Naš stav oko toga je potpuno jasan da je Kosovo i Metohija sastavni deo Srbije”, kazao je Dačić.

Istakao je da promena Ustava “nema nikakve veze ni sa raznim drugim pitanjima koja se u poslednje vreme politizuju i koriste za brutalno kršenje zakona i Ustava kada je reč o protestima, blokadi saobraćajnica i napadima na političke neistomišljenike”.

“Ova promena Ustava i referendum se tiču isključivo pitanja vladavine prava, odnosno pravosuđa”, objasnio je Dačić. Kazao je da “na referendumu nema pobednika”, ali je poželeo Srbiji da na njemu pobedi i da uradimo sve što je u interesu Srbije.

Dačić je rekao da je Akt o promeni Ustava usvojen dvotrećinskom većinom i da samim tim ima izuzetno veliku političku snagu. Pored Akta o promeni Ustava, poslanici Skupštine Srbije danas su dvotrećinskom većinom usvojili i Ustavni zakon za njegovo sprovođenje, kao i odluku o raspisivanju republičkog referenduma.

Akt o promeni Ustava, Ustavni zakon za njegovo sprovođenje i Odluka o raspisivanju referenduma usvojeni su sa 193 glasa “za” i tri “protiv”. Skupština je odlučila i da postoje “naročito opravdani razlozi” da Odluka o raspisivanje referenduma stupi na snagu u roku kraćem od osam dana od dana njenog objavljivanja

Povezani članci

Mekalister: Teško da je bojkot održivo demokratsko rešenje

Tanjug

Lajčakov intervju za EWB izazvao skandal zbog mape Zapadnog Balkana

EWB

Miščević: Srbija do 2023. da završi pregovarački proces

EWB