fbpx
European Western Balkans
Evropa

Razgovarali Mej i Junker – Da li ističe rok za uspešan Bregzit?

Mej i Junker; Foto: John Stillwell/PA via AP

BRISEL – Premijerka Velike Britanije Tereza Mej sastala se danas u Briselu sa predsednikom Evropske komisije Žanom Klodom Junkerom.

Današnji sastanak Mejove i Junkera ocenjen je kao “apsolutni krajnji rok” da se postigne napredak u pregovorima o razlazu Brisela i Londona, kako bi počeli razgovori o prelasku na novu fazu razgovora o budućim odnosima.

Mej i Junker razgovaraju o tri teme – pravima građana EU koji ostaju da žive u Velikoj Britaniji nakon Bregzita, o novcu koji će prilikom izlaska iz Unije London morati da plati, kao i o načinu uređenja granice između Republike Irske i Severene Irske.

U Briselu pred ovaj “odlučujući” satanak vlada nervoza, ali i oprezni optimizam da bi Tereza Mej Junkeru mogla da predstavi “zadovoljavajući plan” na osnovu koga bi Evropska komisija u sredu mogla da preporuči zemljama članicama da na Samitu EU sledeće nedelje pokrenu razgovore o budućim odnosima sa Londonom.

EU je u više navrata ponovila da se neće razgovarati o budućim odnosima sa Velikom Britanijom dok se ne reše ključna pitanja “razvoda”.

London sa svoje strane insistira da što pre dođe do dogovora o budućim odnosima sa EU u oblasti trgovine, ali i bezbednosti.

Predsednik Evropske komisije Žan Klod Junker se pred sastanka sa Terezom Mej sastao sa radnom grupom Evropskog parlamenta koja se bavim Bregzitom.

Diplomatski izvori sa tog sastanka govore da “postoji 50 odsto šanse da danas dođe do konačnog dogovora”.

Izvori iz Evropskog parlameta govore da je u ovom trenutku najviše posla ostalo da se uradi u oblasti novog uređenja granice između Irske, kao zemlje članice EU, i Severne Irske, kao britanske teritorije.

Posle satanka sa Junkerom, Teraza Mej sastaje se sa predsednikom Evropskog saveta Donaldom Tuskom.

Povezani članci

Austrija i Slovenija za nastavak procesa proširenja EU

Tanjug

Britanski poslanici glasali, traže odlaganje izlaska iz EU

EWB

Mogerini: SAD gube liderstvo,Evropa bi mogla da ih zameni

EWB