fbpx
European Western Balkans
Dijalog Beograda i Prištine

Razgovori Beograda i Prištine o tehničkim pitanjima, ne o statusu Kosova

Beograd - Priština; Foto (c) EPA / Valdrin Džemaj

BRISEL – Drugi sastanak na ekspertskom nivou u okviru dijaloga Beograda i Prištine održan je juče u Briselu između direktora Kancelarije za KiM Marka Đurića i kosovskog koordinatora za dijalog Skendera Hisenija uz prisustvo specijalnog predstavnika EU za dijalog Miroslava Lajčaka, prenosi N1.

Ponovo se razgovaralo o pitanju nestalih osoba i ekonomskoj saradnji, dok su obe strane potvrdile da se nije razgovaralo o finalnom statusu Kosova, već o tehničkim pitanjima.

Direktor Kancelarije za KiM Marko Đurić izjavio je posle sastanka da je suština pregovora da se postigne boljitak za građane koji žive na Kosovu.

“Na momente smo se i žustro raspravljali, nismo mogli u početku da se dogovorimo čak ni oko formata. Ali uvek je dobro da se razgovara. Mi smo imali i pokušaj da se srpskoj strani uruči nekakav papir u kome bi se ukazalo na naša navodna kršenja CEFTA sporazuma. Međutim, mi tako nešto nismo prihvatili, došli smo da razgovaramo o rešavanju konkretnih stvari”, rekao je Đurić.

Kosovski koordinator za dijalog Skender Hiseni istakao je da je cilj pregovora da se postigne konačni sporazum, ali nije želeo da priča o detaljima.

“Nismo ulazili u mnogo detalja. Dajte nam još vremena da razgovaramo i da se uskladimo oko nekih posebnih elemenata sporazuma koje sam metaforično nazvao  – kišobran, koji će pokriti sva zajednička pitanja i koji će konačno biti upakovan kao sveobuhvatan, internacionalno priznat pravno obavezujući sporazum između dve zemlje”, rekao je Hiseni.

Specijalni predstavnik EU za dijalog Beograda i Prištine Miroslav Lajčak ocenio je da je sastanak ekspertskih timova u Briselu bio “još jedan važan korak” u procesu dijaloga i najavio za kraj avgusta nastavak razgovora.

“Današnji sastanak na ekspertskom nivou u dijalogu Beograda i Prištine bio je još jedan važan korak u procesu ka sveobuhvatnom pravno obavezujućem sporazumu za normalizaciju odnosa između Kosova i Srbije. Naš rad će biti nastavljen krajem avgusta”, napisao je na Tviteru Lajčak.

Ovo je bio drugi sastanak na ekspertskom nivou nakon što su se predstavnici Beograda i Prištine sastali 23. jula u Briselu.

Dijalog je, nakon 20 meseci zastoja, pokrenut na političkom nivou sredinom jula u Briselu kada su se sastali predsednik Srbije Aleksandar Vučić i kosovski premijer Avdulah Hoti, a na kojem se razgovaralo o nestalim osobama, raseljenim licima i ekonomskoj saradnji.

Politički pregovori na najvišem nivou planirani su za početak septembra.

Povezani članci

Vučić i Hoti: Razgovori Beograda i Prištine se nastavljaju sledeće nedelje na ekspertskom nivou

EWB

Kocijančič: Srbija u EU tek kad ispuni sve kriterijume

EWB

Biber i Cifakis: Promena granica kao rešenje problema Beograda i Prištine nije realno, ni poželjno

EWB