fbpx
European Western Balkans
Politika

Razjedinjena opozicija pred Mekalisterom

Zastava Srbije; Foto: Tanjug / Sava Radovanović

BEOGRAD – Izvestilac Evropskog parlamenta za Srbiju Dejvid Mekalister sastaće se u četvrtak u Beogradu sa predstavnicima opozicije u okviru zvanične posete Srbiji.

On će se tokom svoje dvodnevne posete sastati i sa premijerkom Anom Brnabić, ministrom spoljnih poslova Ivicom Dačićem i ministarkom za evropske integracije Jadrankom Joksimović.

Na sastanak opozicije su pozvani lideri predstavnika proevropskih stranaka i to Dragan Šutanovac, Saša Janković, Boris Tadić, Čedomir Jovanović, Saša Radulović i Vuk Jeremić.

Još uvek nema potvrde dolaze li na sastanak Boris Tadić i Saša Radulović, ali zna se da Vuk Jeremić i Saša Janković ne dolaze.

Mediji prenose da je razlog što Janković neće kod Mekalistera  njegova dobra saradnje s Vučićem, ali i zato što na sastanak ide Čedomir Jovanović.

Jovanović pak smatra da je sastanak način da se Evropskoj uniji predstavi alternativa.

“Sigurno idem na sastanak jer je to jedini način stvaranja sposobne alternative koja će izgraditi modernu evropsku Srbiju konkretnije od Vučića, zato što mi ne kalkulišemo”, poručio je Jovanović u saopštenju.

To što Jeremić i Janković neće prisustvovati sastanku, Bojan Klačar iz CESID-a smatra da je pokazatelj da opozicija između sebe ima možda i veće razlike nego što ima sa vladajućim strankama.

On za N1 kaže da se ponavlja situacija kada su održani predsednički izbori i dodaje da smatra da nije moguće ujediniti opoziciju pred beogradske izbore.

“Nema nijedne ozbiljne naznake da je to moguće da se desi i bilo bi mnogo korisnije da se već sad podvuče crta, ne bi bio smak sveta da opozicija na izbore izađe u različitim kolonama ili neke stranke samostalno”, veruje Klačar.

Što se tiče sastanka sa Mekalisterom, Klačar smatra da je sastanak prava prilika da se Evropskoj uniji predstave stavovi opozicije.

“Ipak govorimo o izvestiocu Evropskog parlamenta, država ima nameru da postane članica EU, stranke su proevropski orijentisane, tako da ko je partner ako to nije Dejvid Mekalister”, pita se Klačar.

Povezani članci

Ministarstvo privrede: Ispunjena prelazna merila za otvaranje Poglavlja 1

EWB

Šib: Otvaranje novih poglavlja zavisi od izveštaja Evropske komisije

EWB

Fon Kramon: Očekujem da Merkel Vučiću kaže – sad je dosta!

EWB