fbpx
European Western Balkans
Region

RCC: Strategija zadržava fokus na regionalnoj saradnji

Goran Svilanović; Foto: Univerzitet u Gracu

SARAJEVO – U novoobjavljenoj strategiji Evropske unije za Zapadni Balkan regionalna saradnja i dobrosusedski odnosi su još jednom navedeni kao glavni elementi napretka ekonomija Zapadnog Balkana na njihovom evropskom putu, pri čemu je Veće za regionalnu saradnju (RCC) navedeno među onima koji su dali novi podstrek međusobnom dijalogu.

Generalni sekretar RCC Goran Svilanović ističe da je veoma zadovoljan, jer ohrabruje da su napori koje predvodi Veće uz visok nivo posvećenosti regionalnih partnera, kao što je strategija rasta Veća ”Jugoistočna Evropa 2020” i Višegodišnji akcioni plan za regionalni ekonomski prostor na Zapadnom Balkanu, prepoznati kao pokretačka snaga prosperiteta regiona.

“Moramo nastaviti tim putem s novom energijom i usmereni na postignuća zajedničke, jače saradnje, započeti sa opsežnim reformama koje su pred nama”, rekao je Svilanović u saopštenju.

“Ključne promene moraju doći od nas samih, regiona, jer smo mi tvorci naše sopstvene budućnosti. Naš zadatak je da odmah iskoristimo ovaj pozitivni podstrek nastojeći da rešimo bilateralne i multilateralne sporove, još predanije radeći na razvoju našeg regiona”, naveo je Svilanović.

On je čestitao Srbiji i Crnoj Gori na konkretnom vremenskom okviru koji je naznačen u strategiji, što je rezultat napornog rada i napora uloženih u reformske procese i pregovore o pristupanju Evropskoj uniji.

Strategijom se predviđa i da postojeći sporazumi i obaveze ekonomija Zapadnog Balkana postanu operativni, poput primene Višegodišnjeg akcionog plana za razvoj regionalnog ekonomskog prostora koji je pripremilo RCC, a u julu 2017. usaglasili lideri sa Zapadnog Balkana, jer će “njegovo sprovođenje dodatno ojačati trgovinu, investicije i mobilnost unutar regiona kao i između regiona i Evropske unije”, kaže se u saopštenju.

Primena ovog plana će pomoći da se tržišta integriraju u evropske i svjetske lance vrijednosti i da se promovira digitalizacija ekonomija iz regiona. Takođe će pomoći da se ubrza razvoj preduzeća i vještina, istraživanja i inovacija kao i ”pametni rast”, navodi RCC.

Veće saopštava da će nastaviti da podržava ekonomije Zapadnog Balkana u njihovim nastojanjima da se približe pristupanju u EU i pomagati im da ubrzaju napredak u ispunjavanju utvrđenih kriterija.

Aktivnosti koje je Veće pokrenulo zajedno sa vladama iz regiona, a koje namjeravamo provoditi, predstavlja ozbiljne napore u tom smislu, zaključuje se i saopštenju.

Povezani članci

Svoboda: Kad bi zajedno u EU Srbija, Crna Gora, Albanija…

EWB

Ekonomist: EU mora da pokaže Balkanu da još uvek ima šansu da pristupi

EWB

Evropski parlament: Zapadni Balkan – Trendovi slobode medija u 2017.

EWB