fbpx
European Western Balkans
Društvo

Reakcija EU na COVID-19 i posledice po Zapadni Balkan u fokusu šeste “Move.Link.Engage” konferencije

Move.Link.Engage; Foto: Beogradska otvorena škola

BEOGRAD – Šesta godišnja konferencija “Move.Link.Engage” počinje danas u Beogradu pod nazivom “Development for Real: Partnership, Solidarity and Responsibility in Post-Covid 19 era” (Razvoj, ozbiljno: partnerstvo, solidarnost i odgovornost u post-COVID-19 eri). Ove godine sveobuhvatna ideja konferencije je da se preispita reakcija EU na pandemiju COVID-19, predstave ključne karakteristike plana oporavka za Evropsku uniju i istraži uticaj najnovijih dešavanja na EU perspektivu Zapadnog Balkana.

Na ovaj način konferencija će pomoći organizacijama civilnog društva i civilnom društvu u celini da se upoznaju sa najnovijim praksama EU institucija i država članica i procesom donošenja odluka, kao i da saznaju o tekućim procesima koji bi mogli imati ogroman uticaj na proces evropskih integracija u njihovim zemljama.

Ovogodišnju konferenciju će 21. septembra otvoriti panel posvećen izazovima sa kojima se suočavaju organizacije civilnog društva i građani u svojim lokalnim zajednicama, ali i primerima dobre prakse sa ciljem pružanja odgovora i jasnih preporuka za donosioce odluka u regionu, sa osvrtom na naučene lekcije Evropske unije i država članica u toku pandemije.

Druge sesije će otvoriti diskusije na temu uloge zemalja Zapadnog Balkana u sprovođenju nove razvojne politike EU, uticaja pandemije na proces evropskih integracija, odgovora Evropske unije na aktuelnu krizu i posledica koja očekivana ekonomska recesija može ostaviti na budućnost mladih.

Neki od govornika su izvestilac Evropskog parlamenta za Srbiju Vladimir Bilčik, zamenica generalne sekretarke Regionalnog saveta za saradnju Tanja Mišćević, šef Kancelarije Saveta Evrope u Beogradu Tobijas Flesenkemper, šef briselske kancelarije Nemačkog instituta za međunarodne odnose i bezbednost u Berlinu Dušan Reljić i politički analitičar Evropskog parlamenta za Zapadni Balkan i Tursku Andre De Munter.

Konferencija “Move.Link.Engage” već šestu godinu zaredom predstavlja prepoznatljiv forum za razgovor i diskusiju o značajnim temama koje se tiču učešća civilnog društva i medija u procesu evropskih integracija Srbije i regiona Zapadnog Balkana.

U prethodnih pet godina “Move.Link.Engage” konferencija je okupila predstavnike institucija Evropske unije – Evropskog parlamenta, Evropske komisije, Evropskog ekonomskog i socijalnog komiteta, predstavnike organizacija civilnog društva i istraživačkih organizacija, vladinih institucija i tela iz Srbije i regiona, kao i širok krug predstavnika medija, poslovnog sektora i akademske zajednice širom Evrope i regiona Zapadnog Balkana.

Konferenciju organizuje Beogradska otvorena škola od 21. do 23. septembra, uz podršku Kraljevine Švedske, putem platforme Zoom.

Povezani članci

Kuburović: Amandmani za tri nedelje

EWB

EU zbog posledica korone pomaže medije u Srbiji sa 2,4 miliona evra

EWB

Ključ prosperiteta nalazi se u Briselu, a ne u Pekingu, Moskvi ili Ankari

Tanjug