fbpx
European Western Balkans
Bezbednost

Reakcije Engela na intervju Fogoa za EWB: SAD su zabrinute zbog veza Beograda i Moskve

Kongresmen Eliot Engel; Foto: Flickr/Eliot Engel

VAŠINGTON – Predsednik Komiteta za spoljne poslove Predsedničkog doma SAD Eliot L. Engel pozvao je komandanta Komande združenih snaga NATO-a u Napulju Džejmsa Fogoa (James Foggo) da uravnoteži svoje buduće izjave o srpskoj spoljnoj i odbrambenoj politici, izrazivši zabrinutost zbog “alarmantnih” odnosa Beograda i Moskve.

Kongresmen Engel uputio je otvoreno pismo komandantu povodom intervjua koji je Fogo  dao za naš portal u decembru.

Engel je izrazio neslaganje sa Fogoovom ocenom da se odnosi između Srbije i NATO-a poboljšavaju.

“Zabrinut sam zbog toga što ste izostavili da pomenete zabrinutost SAD-a zbog ekspanzije srpsko-ruskih odnosa u sferi bezbednosti od 2012. godine. U izveštaju Kongresa od 31. maja 2019. Ministarstvo odbrane SAD-a detaljno se osvrnulo na povećanu saradnju Srbije i Rusije“, istakao je Engel.

On je podsetio da se u izveštaju Ministarstva odbrane SAD-a ocenjuje da se vojno-tehnička saradnja sa Rusijom, iako još uvek mnogo manjeg obima od saradnje sa NATO, proširuje od dolaska Srpske napredne stranke na vlast 2012. godine.

Engel je istakao da je Srbija održala nekoliko vojnih vežbi sa Rusijom, kao i vojnu paradu povodom posete predsednika Rusije Vladimira Putina Srbiji u januaru prošle godine.

Kongresmeni su takođe podsetili da Srbija još uvek nije uskladila svoju spoljnu politiku sa Evropskom unijom i odbacuje prioritete EU i SAD u politici. Engel se složio sa ocenom neimenovanog bivšeg zamenika pomoćnika državnog sekretara da „ne možete istovremeno sedeti na dve stolice“.

“Delim Vašu nadu da će Srbija jednog dana postati članica NATO-a, ali taj dan nije blizu. Put Srbije ka Evropskoj uniji takođe ostaje zatvoren ukoliko se Srbija ne pomiri sa Kosovom. Zbog toga Vas pozivam da u svojim budućim komentarima o Srbiji pažljivije balansirate svoje izjave tako da zabrinutost SAD-a zbog kursa Beograda i njegovih alarmatnih odnosa sa Moskvom bude preciznije izražena”, napisao je Engel.

Admiral Fogo je tokom posete Beogradu u decembru 2019. ocenio da su i NATO i Srbija zadovoljni svojim trenutnim odnosima.

“Na kraju, bilo bi odlično kada bi Srbija želela da postane član NATO-a. Trenutno ste partner i vaša zemlja je veoma zadovoljna time. Nama i to odgovara”, rekao je Fogo.

Povezani članci

Komisija raspravlja o budućnosti evropske odbrane

EWB

Vlada Srbije i NATO otvorili nove pogone u TRZ Kragujevac

EWB

Nezadovoljstvo u Makedoniji i Grčkoj: višestruko protivljenje članstvu u NATO

EWB