fbpx
European Western Balkans
Politika

Reakcije na Haradinajevu ostavku i odlazak u Hag: Nepravda ili politički trik?

Ramuš Haradinaj; Foto: Kancelarija premijera Kosova

PRIŠTINA/BEOGRAD – Dan nakon Haradinajeve ostavke, stranke na Kosovu mu pružaju podršku i spremaju se za moguće vanredne izbore, dok predsednik Srbije Aleksandar Vučić ocenjuje potez kao “politički trik”. Reakcija EU još uvek izostaje.

Ramuš Haradinaj podneo je juče neopozivu ostavku na mesto premijera Kosova. On će sledeće nedelje u Hagu dati izjavu pred Kancelarijom specijalnog tužioca za ratne zločine povodom njegove uloge komandanta Oslobodilačke vojske Kosova tokom rata 1998-1999. godine.

Specijalni tužilac deo je kosovskog pravosudnog sistema, uspostavljen odlukom Skupštine Kosova 2017. godine. Njegovo sedište je, međutim, u Holandiji, a zaposlene čine sudije iz različitih zemalja.

Haradinaju je ovo drugi put da podnosi ostavku na mesto premijera zbog osumnjičenosti za ratne zločine. On je oslobođen svih optužbi pred Međunarodnim krivičnim tribunalom za bivšu Jugoslaviju 2008. i 2012. godine.

Kosovska opozicija poziva na izbore

Predsednik Kosova Hašim Tači izrazio je juče žaljenje zbog ostavke Haradinaja.

„Poštujem njegovu odluku i kao predsednik Kosova vas uvaravam da ću delovati na osnovu mojih ustavnih i zakonskih nadležnosti, a o odlukama će građani biti obavešteni blagovremeno“, napisao je Tači na svom fejsbuk nalogu.

On je istakao da veruje u „nevinost“ OVK i visoke moralne vrednosti „vojnika slobode“.

„Ni vrednosti naše slobode, ni rat OVK niko ne može da naruši“, naglasio je Tači.

Opozicione partije takođe su izrazile žaljenje zbog Haradinajevog poziva u Hag, ali ne i zbog njegove ostavke. Predsednik Demokratskog saveza Kosova (DSK) Isa Mustafa pozvao je sinoć kosovskog predsednika Hašima Tačija da započne konsultacije sa političkim akterima kako bi odredio datum prevremenih parlamentarnih izbora.

RTK2 na srpskom jeziku navodi da je Mustafa to kazao nakon sastanka predsedništva DSK, poručivši da je Kosovo bez vlade i da aktuelna vlada nema legitimitet.

I sam Haradinaj je, prilikom podnošenja ostavke, izjavio da se njegov Savez za budućnost Kosova zalaže za nove izbore.

Vučić: Politički trik za dupliranje popularnosti

Predsednik Srbije Aleksandar Vučić izrazio je danas uverenje da će Ramuš Haradinaj sledeće nedelje otići u Hag, ali da će biti odmah puštem, te da će se na Kosovo vratiti sa udvostručenom popularnosću, a uveren je da će istovremeno rasti pritisak na Srbiju.

„Naša predviđanja su da će Haradinaj sledeće nedelje otići u Hag, da će ga odmah pustiti nazad, posle 48 sati. Vratiće se kao veliki heroj albanskog življa na KiM. Njegova popularnost će se udvsotručiti“, objasnio je Vučić na konferenciji za štampu.

Rekao je da će oni, koji bi pokušali da pronađu drugog mandatara, biti suočeni sa činjenicom da će to biti nemoguće bez Haradinaja zbog delegitimnosti drugih političara. „Haradinaj, a nisam siguran samo on, želi ubedljivu pobedu najtvrđe albanske opcije na izborima, koji će se održati krajem septembra ili oktobru“, uveren je Vučić.

Brisel bez reakcije, Vašington podržao odluku

Portparolka EU Maja Kocijančić kaže da su u Briselu primili k znanju odluku Ramuša Haradinja da napusti funkciju.

“U ovom trenutku nemamo dalji komentar”, izjavila je Kocijančić za Tanjug.

U Briselu su na ostavku reagovali tek posle direktnog pitanja Tanjuga o mogućim implikacijama ove ostavke na dalji tok dijaloga Beograda i Prištine kome poreduje EU.

”Primili smo k znaju odluku premijera Ramuša Haradinaja da napusti svoju funkciju i obrazloženje ostavke. U ovom trenutku nemamo dalji komentar”, izjavila je Kocijančić.

EU je kao glavni posrednik u dijalogu Beograda i Prištine do sada naglašavala da se razgovori vode u formatu koji su potvrdile obe strane što podrazumeva predsednike Aleksandra Vučića i Hašima Tačija kao glavne pregovarače dve strane.

S druge strane, američki Stejt department pozdravio je danas odluku Ramuša Haradinaja da sarađuje sa Specijalnim tužilaštvom za zločine OVK u Hagu.

“Sjedinjene Države čestitaju mu na tome što je odlučio da se odazove pozivu Specijalnog suda za Kosovo”, navodi se u kratkom saopštenju Stejt departmenta za Glas Amerike.

Grubješić: Pred Tačijem izbor između rekonstrukcije i vanrednih izbora

Generalna sekretarka Evropskog pokreta u Srbiji Suzana Grubješić izjavila je da ostavka Ramuša Haradinaja može da otvori prostor za nastavak dijaloga Beograda i Prištine, ali može i da zakomplikuje stvari, jer je pitanje da li će Hašim Tači ići na rekonstrukciju vlade ili na prevremene izbore.

“Ne treba zaboraviti da Haradinaj ide kao osumnjičeni i da je je već dva puta išao u Hag i bio oslobođen”, rekla je Grubješićeva za RTS.

Ukoliko su u Specijalnom sudu pronašli nove dokaze to je druga priča, to ćemo videti u danima koji slede, kaže ona i dodaje da je Haradinaj bio oslobođen zbog nedostatka dokaza i svedoka koji su nestali u čitavom procesu.

Govoreći o tome koliki je pritisak evropskih zemalja, Grubješićeva kaže da to nisu samo evropske zemlje, nego i međunarodna zajednica.

Povezani članci

Fon der Lajen za istovremeno odvijanje pristupanja i reformu procesa

Tanjug

Miščević: Iskoristiti šansu za EU

EWB

Srbija skinuta sa liste zemalja visokog rizika od pranja novca i finansiranja terorizma

Tanjug