fbpx
European Western Balkans
Politika

Reakcije na sliku EP o Srbiji: Veliko nerazumevanje političkih elita u EU

Ministarka za evropske integracije Jadranka Joksimović; Foto: MEI

BEOGRAD – Pored predsednika Srbije Aleksandra Vučića, na rezoluciju Evropskog parlamenta o Srbiji reagovala je i resorna ministarka za evropske integracije Jadranka Joksimović. Prema njenim rečima radi se o velikom nerazumevanju političkih elita u zemljama EU u pogledau pozicije Srbije i “koliko nema iskrene želje da pokušaju da prilike posmatraju iz naših cipela”.

“Delom i zbog ovakve ponavljane retorike, koja pokazuje potpuni nedostatak političkog takta prema okolnostima koje su na drugačiji način gradile srpski evropski politički diskurs, evropske integracije trpe na popularnosti i podršci kod naših građana”, rekla je Joksimović na pitanje Tanjuga da komentariše izjave Bilčika i fon Kramon u EP.

“U trenutku kada je Srbija jedina na ozbiljan način prihvatila novu metodologiju pristupanja, napravila prodor u napretku u vladavini prava i otvorila klaster 4 o zelenoj agendi, ne žaleći se na to što smo usred više od pola otvorenih poglavlja po staroj metodologiji prešli na novu, sve se zaboravilo i sada se govori jedino i isključivo o usaglašavanju sa Zajedničkom spoljnom i bezbednosnom politikom EU”, naglasila je Joksimović.

Ističe da to jeste donekle očekivano, jasno je i nama da je to postao novi politički kredo, ali pristup i narativ pojedinih evropskih poslanika pokazuje da ne cene sve napore koje je Srbija u prethodnoj deceniji preduzela u pravcu jasne i nedvosmislene evropske orijentacije.

“Srbija će pojačati i reformske aktivnosti i čvrsto držati kormilo evropske budućnosti, a ne bi bilo zgoreg da i pojedini evropski političari pokažu malo više i vere i poštovanja prema evropskoj budućnosti naše zemlje”, zaključila je Joksimović.

Vulin: Srbija neće biti deo histerije

Ministar unutrašnjih poslova Srbije Aleksandar Vulin izjavio je danas da u istom dokumentu u kojem se poziva na poštovanje međunarodnog prava, Evropski parlament traži od Srbije da se priključi i “ratu Zapada protiv Rusije”, ali i da prizna nezavisnost Kosova.

“Za ulazak u neprijateljstvo s Rusijom, vekovnom, a često i jedinom saveznicom u najtežim trenucima našeg postojanja, Evropska unija nam kao nagradu nudi da priznamo Kosovo kao državu”, ocenio je Vulin u saopštenju u kojem reaguje na novu Rezoluciju Evropskog parlamenta.

On je ocenio da se EU od izbijanja sukoba u Ukrajini ponaša ne kao savez država, već kao “skup teritorija koje nemaju ni svoju politiku ni svoje interese” i da im zato “Srbija kao samostalna zemlja toliko i smeta”.

Kako je rekao, “dok Aleksandar Vučić vodi Srbiju, Srbija će biti država i neće postati deo antiruske histerije, baš kao što neće priznati takozvano Kosovo”.

“Čak i da ispunimo sve što licemeri iz EU od nas traže, da li nam bilo ko garantuje da je ucenama kraj, da li nam bilo ko garantuje da sledeći zahtev nije poništavanje Republike Srpske ili koliko će se još čekati da se od nas zatraži da na oltar evropskih vrednosti priložimo živote srpskih vojnika u borbi s Rusijom”, pitao je Vulin.

Dveri: Hitna sednica parlamenta o rezoluciji

Pokret Dveri saopštio je da zahteva hitnu posebnu sednicu novog saziva Narodne skupštine, na kojoj bi se raspravljalo o rezoluciji koju je u sredu usvojio Evropski parlament, a u kojoj se po prvi put u nekom od zvaničnih dokumenata Evropske unije “pominje međusobno priznanje Srbije i lažne države Kosovo”, prenosi N1. 

Iz Dveri navode da će njihov predlog biti da Skupština Srbije „posebnom rezolucijom odbaci ucene oko priznanja lažne države Kosovo i uvođenja sankcija Rusiji“.

„Vreme je i da na srpskoj političkoj sceni konačno otvorimo karte – svako ko je od danas za ulazak Srbije u EU treba da zna da je time za priznanje lažne države Kosovo i uvođenje sankcija Rusiji, a u sledećoj uceni iz EU možemo da očekujemo i zahtev za ukidanje Republike Srpske i ulazak u NATO“, navode Dveri.

Povezani članci

Joksimović očekuje konkretne korake posle Samita

EWB

Fon Kramon: Očekujem da Merkel Vučiću kaže – sad je dosta!

EWB

Pisonero: Nesrazmerna upotreba sile nad civilima je neprihvatljiva

EWB