fbpx
European Western Balkans
Bezbednost

Reakcije NATO-a i SAD na usvajanje zakona o oružanim snagama Kosova

Generalni sekretar NATO, Jens Stoltenberg; Foto: NATO

Generalni sekretar NATO-a Jens Stoltenberg izjavio je da je odluka o usvajanju tri zakona koja pokreću transformaciju Kosovskih bezbednosnih snaga (KBS) u oružane snage doneta uprkos iskazanoj zabrinusti Alijanse i da on “žali zbog te odluke”.

“Iako je, u principu, transformacija KBS stvar o kojoj Kosovo treba da odluči, jasno smo ukazali da ovaj potez dolazi u lošem trenutku. NATO podržava razvoj KBS u okviru njihovog trenutnog mandata. Severnoatlantski savet će, sada kada je taj mandat promenjen, morati da preispita nivo angažovanja NATO-a sa KBS”, rekao je Stoltenberg.

On je dodao da NATO ostaje posvećen sigurnom i bezbednom okruženju na Kosovu i stabilnosti Zapadnog Balkana kroz prisustvo KFOR-a.

Stoltenberg je takođe pozvao obe strane da pokažu suzdržanost i da više ne povećavaju tenzije u regionu.

“Svi odgovorni politički akteri u regionu moraju da se fokusiraju na napredak kroz reforme, i na dijalog… NATO nastavlja da podržava dijalog Beograda i Prištine pod posredovanjem EU kao jedino trajno političko rešenje za region”, zaključio je Stoltenberg.

Njegova zamenica Roza Gotemiler ponovila je ovaj stav i izjavila da bi transformacija Kosovskih bezbednosnih snaga u vojsku mogla imati negativne posledice po integraciju Kosova u NATO.

Na današnjoj zajedinčkoj konferenciji za štampu u Tirani sa Ministrom spoljnih poslova Albanije Ditmirom Bušatijom, ponovila je da bi NATO razmislio o nivou svog angažmana sa KBS, ako mandat ovih snaga evoluira.

Ambasada Sjedinjenih Američkih Država u Prištini prenela je da SAD podržava postepenu transformaciju Kosovskih bezbednosnih snaga u snage sa mandatom teritorijalne odbrane, ali i da današnje glasanje u Skupštini Kosova neće dovesti do “neposredne promene u strukturi, misiji ili funkcionisanju snaga”.

“Ono, zapravo, predstavlja početak praktičnog, već postojećeg napora izgradnje transparentnih, multietničkih snaga interoperabilnih sa NATO-om koje će služiti svim kosovskim zajednicama, u skladu sa desetogodišnjim planom transformacije kosovske Vlade”, podvukla je Ambasada u saopštenju za medije.

SAD su pozvale Vladu Kosova da nastavi sa bliskom koordinacijom sa NATO saveznicima i partnerima i da se angažuje u otvaranju ka manjinskim zajednicima kako sada, tako i u dugogodišnjem procesu koji sledi.

“Očekujemo da će se postojeći aranžmani sa KFOR-om povodom kretanja i operacija ovih snaga na Kosovu nastaviti. Sve zainteresovane strane na Kosovu i izvan njega treba da podržavaju i ohrabruju građane kosovskih manjinskih zajednica da učestvuju u radu njihovih bezbednosnih snaga, jer će to koristiti i njihovim zajednicama i državi. SAD su posvećene radu sa KBS na promociji profesionalnog razvoja i organizacione evolucije”, stoji u saopštenju.

Povezani članci

Srbija da usklađuje spoljnu politiku sa politikom Evropske unije

Emina Muminović

NATO gradi bazu za Zapadni Balkan u Albaniji

EWB

Pavel: Saradnja Srbije sa Rusijom ne ometa odnose sa NATO

EWB