fbpx
European Western Balkans
Politika

Reakcije vlasti na izveštaj EP: “Paušalne i neizbalansirane ocene”

Predsednik Narodne Skupštine Ivica Dačić; Foto: FoNet

BEOGRAD – Predsednik Skupštine Srbije Ivica Dačić tražio je od predsednice Odbora za evropske integracije Elvire Kovač da ovo skupštinsko telo razmotri izveštaj Evropskog parlamenta o Srbiji i da poslanicima “podnese predlog o tome”, prenosi N1. 

„Možemo otvoreno da razgovaramo o svemu, a Srbija je suverena i nezavisna zemlja i mi ćemo sami donositi odluke o tome kako ćemo da radimo“, rekao je Dačić.

On je izjavio da su poslanici EP zabrinuti za životnu sredinu samo gde su Kinezi.

„Imate kod Irene Vujović u oblasti zaštite životne sredine, u tekstu rezolucije stoji da su zabrinuti za životnu sredinu u Smederevu, Boru i ne znam gde još, Kolubari ili negde, gde su samo Kinezi. Znači u Beogradu se potrujte, a samo tamo gde su Kinezi, to je problematično”, rekao je Dačić.

Predsednica odbora Narodne skupštine za evropske integracije Elvira Kovač za N1 ocenila je da je izveštaj kritičniji nego ranije, ali i da nije izbalansiran u delu koji se odnosi na rad parlamenta.
Kovač je ocenila da je generalna ocena Srbije u ovom izveštaju negativna.

„Želi sa jedne strane izveštaj da pospeši evropske integracije Srbije i da ukaže na to šta sve treba da se uradi, ali je jako kritičan i jako strog. Ovi izveštaji EP su u prethodnom periodu više bili ‘frendli’ i zaista podržavali evrospki put Srbije, sada ne kažem da ne podržavaju, ali su mnogo mnogo kritičniji“, izjavila je Elvira Kovač.

Kovač je ocenila kao neizbalanisiran deo izveštaja o radu parlamenta, u kojima se ističu orkestrirani napadi narodnih poslanika protiv novinara i članova civilnog društva, čime se, kako se navodi, krši nedavno usvojeni kodeks ponašanja.

Na pitanje novinara N1 da li smatra da su neopravdane kritike koje se odnose na ponašanje poslanika, odnosno orkestrirane kampanje protiv novinara i nevladinih organizacija, Kovač je izjavila da izveštaj nije izbalansiran.

“Mislim da izveštaj nije izbalansiran. Da su ovo samo kritike, znači fokusira se na određena dešavanja u Skupštini, dok se sa druge strane ne pohvaljuje to koliko je zapravo način rada promenjen. Spominje se kodeks ponašanja, sa druge strane se ne pohvaljuje što je posle nekoliko kritika, posle pet, šest godina taj kodekst konačno donet”, navela je Elvira Kovač.

Državni sekretar MSP: Lestvica kriterijuma EU za Srbiju podignuta visoko

Državni sekretar u Ministarstvu spoljnih poslova Nemanja Starović izjavio je, povodom Izveštaja o Srbiji koji je u četvrtak usvojio Evropski parlament, da vlasti u Srbiji insistiraju da se EP odmakne od opštih mesta i paušalnih ocena i da istakne konkretne primere zamerki na postupanje državnih organa, prenosi FoNet. 

Starović je za RTS rekao da kada se, sa nivoa opštih mesta stvari svedu na konkretne zamerke, da se često pokaže da poslanici EP kucaju na otvorena vrata i da je Srbija već ostvarila značajne rezultate u rešavanju pojedinih slučajeva.

On je rekao da je intereseovanje poslanika EP za izveštaj bilo veliko, da su podneli više od 400 različitih amandmana na Izveštaj.

„Ocenjuje se pozitivno uloga Srbije u regionu zapadnog Balkana, a sa druge strane postoje više kritički intonirani segmenti izveštaja koji se tiču vladavine prava, borbe protiv korupcije i kriminala, medijskih sloboda“, istakao je Starović.

On je ukazao da je kod kriterijuma pred Srbiju „lestvica podignuta visoko, toliko visoko da je brojne države Evropske unije ne bi mogle preskočiti čak ni danas, a kamoli kada su postale punopravne članice, bilo da je to bilo 2004. godine, 2007. ili 2013. godine“.

Starović je rekao da Srbija „prepoznaje veliku prilježnost“ specijalnog predstavnika EU za dijalog Beograda i Prištine Miroslava Lajčaka i da „veruje u njegove dobre nemere“, ali je dodao da je za tango „potrebno dvoje“.

Starović je rekao da Srbija može da pozdravi to što je konačno došlo do „iole odlučnije rekacije iz Brisela“ na izjave premijera Kosova Aljbina Kurtija i drugih političkih izjava iz Prištine i naglasio da je „skandalozna izjava“ Kurtija da nema nameru da bilo šta učini u formiranju Zajednice srpskih opština, „što je obaveza iz Brisela od pre osam godina“.

On je rekao da Srbija podržava proces dijaloga i da je spremna da u njemu učestvuje, ali da je potrebno da postoji „adekvatan nivo“ spremnosti i u Prištini.

„Teško je zamisliti da bi bilo ko od naših sadašnjih međunarodnih partnera i sagovornika kada bi ušao u naše cipele mogao da prihvati situaciju u kojoj je sada potrebno pregovarati i zaključivati nekave nove sporazume, a da Priština nije prethodno ispunila ono na šta se obavezala pre osam godina Briselskim sporazumom“, rekao je Starović

Povezani članci

Pisonero: Tempo pregovora zavisi od napretka Srbije u reformama

EWB

Borelj: Smešno je što samo Kina dobija bilbord zahvalnosti, kada i EU pomaže Srbiji

EWB

Grlić Radman: Hrvatska podržava Srbiju na putu ka EU

EWB