fbpx
European Western Balkans
Politika

Reakcije vlasti na pismo iz EP: Srbija slobodarska zemlja, poslanici dežurni mrzitelji Srbije

Aleksandar Vučić i Ursula fon der Lajen; Foto: Evropska unija

BEOGRAD –  Predsednik Srbije Aleksandar Vučić izjavio je danas da su pismo predsednici Evropske komisije Ursuli fon der Lajen i visokom predstavniku EU za spoljnu politiku i bezbednost, Đuzepu Borelju uputili “dežurni mrzitelji čiji je životni san da Srbije nikada, nigde i ni na koji način ne napreduje”.

Kako je rekao, on se nagledao i naslušao “bezbroj pritisaka sa različitih strana” i naglasio da “nema problem sa uvredama koje dolaze, ali da ima problem sa lažima da se u Srbiji skupljaju dobrovoljci za ukrajinski rat ili da vlast skuplja one koji protestuju ili podržavaju jednu ili drugu stranu u Ukrajini”.

“Nemojte da lažete. Ti koji se skupljaju na protestima protestuju protiv mene. Samo obavestite tako svoju javnost, nemojte da ih lažno obaveštavate”, izjavio je Vučićdodajući da je mnogima lakše da svoj bes iskale na Srbiji “što poziciju naše zemlje čini još delikatnijom i težom”.

Predsednik Srbije ovako je reagovao na pismo devet poslanika u Evropskom parlamentu iz liberalne poslaničke grupe “Obnovimo Evropu ” (Renew Europe) u kojem se traži privremeno zamrzavanje pregovora sa Srbijom i obustavljanje finansijske pomoći EU dok se ne uskladi sa pozicijama Evropske unije po pitanju Rusije.

“Srbija ima puno pravo da sledi Putinov model ako to želi, ali mora da bude jasna u svojim namerama i da prestane da se pretvara da ima ozbiljne aspiracije za članstvo u EU”, navodi se u pismu poslanika EP predsednici Evropske komisije Ursuli fon der Lajen i visokom predstavniku EU za spoljnu politiku i bezbednost, Đuzepu Borelju.

Pročitaj još: Evropski liberali pisali Komisiji: Zamrznuti pregovore sa Srbijom dok se ne uskladi oko Rusije 

Na pismo poslanika EP reagovao je i ministar unutrašnjih poslova Aleksandar Vulin i ocenio da se poslanici “obrate Srbiji onda kada u članstvo bud u primali slobodne zemlje”. On je podsetio da “kada je u martu 1941. godine Srbima stigao zahtev sila Osovine u kome se od Srba traži da se bezuslovno predaju svrstaju i postanu logistika za napad na SSSR, Srbi su izašli na ulice i svrstali se uz bolju stranu”.

“Većina zemalja iz kojih dolaze potpisnici ultimatuma liberala, ne može da se pohvali otporom svojih dedova nacistima. Verovatno zato liberali iz Evropskog parlemanta traže da Srbije raskine svoje vekovne veze sa Rusijom i počne da misli tuđom glavom”, saopšteno je iz Pokreta socijalista.

Vulin je ocenio da su Srbi slobodarski narod koje vodi Aleksandar Vučić “u skladu sa interesima svog naroda, a ne ucenama”.

“Ako Evropska unija želi Srbiju samo pod uslovom da napusti sebe i svoje prijatelje, onda Srbiji nije mesto u takvoj EU. Pišite nam ponovo kada u članstvo budete primali slobodne zemlje i narode”, rekao je Aleksandar Vulin.

Grošelj: Ako je Srbiji važniji odnos sa Rusijom, EU to prihvata

“Ako Srbija ne želi da uskladi spoljnu politiku sa Evropskom unijom po pitanju Rusije, EU to prihvata, ali i Beograd treba da privhvati da EU ima slobodu odlučivanja kakav odnos želi sa Srbijom”, izjavio je za N1 Klemen Grošelj, jedan od poslanika liberala koji su potpisali pismo o Srbiji. Posebno je naglasio da pismo nije nikakva ucena ili ultimatum prema Srbiji, već poziv.

“Dakle niko nikoga ne prisiljava, samo želimo da imamo harmonizaciji”, rekao je Grošelj i podsetio da su se ostale zemlje kanditi već uskladile sa politikom EU.

On je izjavio da Evropski parlament očekuje da Srbija jasno odgovori koji su njeni prioriteti u spoljnoj politici i u osnovnim vrednostima, kao što su sloboda govora i medija i vladavina prava. Grošelj je ocenio da “u nekom pogledu” Srbija čak ide u pogrešnom pravcu.

Grošelj očekuje da će poslanici dobiti odgovor od Evropske komisije u roku od 30 dana i zaključio da se samo od zemalja koje žele da uđu u EU očekuje da usklade svoju spoljnu politiku, “a ako neće da budu članice, ne moraju”.

Povezani članci

Ditman: Srbija i Nemačka posebno bliski partneri u Evropi

EWB

Poslanici Evropskog parlamenta Teri Rajntke dodeljena godišnja nagrada portala EWB

EWB

Formiran skupštinski Odbor za evropske integracije, predsednica Elvira Kovač

EWB