fbpx
European Western Balkans
Politika

Reakcije zvaničnika EU na otvaranje klastera sa Srbijom: Nastaviti posao

Berlemon - zgrada Evropske komisije; Foto: Evropska unija

BRISEL – Zvaničnici EU i evropski poslanici odreagovali su danas na otvaranje Klastera 4: Zelena agenda i održivo povezivanje u pregovorima o pristupanju Srbije.

Predsednica Evropske komisije Ursula fon der Lajen ocenila je da je ovo signal posvećenosti Evropske unije Zapadnom Balkanu.

“Srdačno pozdravljam što je Srbija danas otvorila diskusiju o klasteru o Zelenoj agendi i održivom povezivanju u okvoru svojih pristupnih pregovora. Ovaj značajan korak predviđen u našoj revidiranoj metodologiji proširenja će ubrzati pregovore. To je takođe signal posvećenosti Evropske unije Zapadnom Balkanu”, napisala je Fon der Lajen.

Visoki predstavnik za spoljne poslove i bezbednosnu politiku Đuzep Borelj pozvao je Srbiju da nastavi sa daljim radom.

“Danas smo otvorili klaster 4 o Zelenoj agendi i održivom povezivanju sa Srbijom. Čestitam, Ana Brnabić, na ovom važnom koraku na putu Srbije ka EU. Sada je važno nastaviti posao dalje, uključujući u oblasti vladavine prava, usklađivanja sa spoljnom politikom EU i dijaloga Beograda i Prištine”, napisao je Borelj na Tviteru.

Izvestilac Evropskog parlamenta za Srbiju Vladimir Bilčik ocenio je da je otvaranje klastera prilika da se pokaže posvećenost Srbije evropskoj budućnosti.

“Dobre vesti za napredak u proširenju EU jer Srbija danas otvara Klaster 4. Dalji napredak u poglavljima povezanim sa Zelenom agendom, životnom sredinom, transportom i energijom je prilika da Srbija pokaže svoju posvećenost svojoj evropskoj budućnosti uz usklađivanje sa klimatskim ciljevima EU”, napisao je Bilčik na Tviteru.

S druge strane, poslanica Zelenih Viola fon Kramon naglasila je na Tviteru da otvaranje klastera ne nadomešćuje zabrinutost zbog nedostatka napretka u reformama, demokratizaciji i primeni Zelene agende u Srbiji.

“Ovo je samo početak, a težak rad na energetskoj tranziciji i klimatskim promenama počinje sada, u partnerstvu sa EU. Građani žele da vide konkretne rezultate, transparentne procedure i jasan put ka dekarbonizaciji u Srbiji”, napisala je Fon Kramon.

Standardi životne sredine na prvom mestu, bilo u dolini Jadra, bilo u Boru, ili negde drugde, to je klaster 4 u praksi.

Povezani članci

Fridom haus stoji iza svojih nalaza o Srbiji

EWB

Region tek očekuju ekonomske posledice pandemije COVID-19

EWB

Brnabić: Verujem u rešenje pre reakcije EK

EWB