fbpx
European Western Balkans
Politika

Referendum u Makedoniji: Većina glasača podržala sporazum, odziv mali

Zastava Makedonije; Foto: pixabay

SKOPLJE – Na osnovu 88,5% obrađenih podataka, 91.33% glasača na jučerašnjem referendumu u Makedoniji podržalo je sporazum o promeni imena sa Grčkom, dok je 5,76% glasalo protiv, saopštila je Državna izborna komisija. Izlaznost je bila niža od očekivane i iznosi 36,27%, što čini budućnost sporazuma neizvesnim pred glasanje o ustavnim promenama u parlamentu.

Zvaničnici EU i NATO pozdravili su rezultate i pozvali na odgovornost političkih lidera.

“Na mirnom i demokratskom glasanju dominantna većina onih koji su iskoristili svoje pravo glasa rekla je “da” Prespanskom sporazumu o pitanju imena države i njenom evropskom putu. Pozivamo Parlament da nastavi sa daljim koracima u implementaciji sporazuma o imenu tako što će doneti odluku o usvajanju ustavnih promena”, glasi zajednička izjava Visoke predstavnice EU Federike Mogerini i Evropskog komesara za pregovore o proširenju Johanesa Hana.

“Svi politički i institucionalni akteri sada treba da postupe u skladu sa svojim ustavnim odgovornostima i da prevaziđu partijske podele. Evropska unija će nastaviti da u potpunosti podržava i bude uz državu, njene institucije i sve njene građane”, dodaje se u izjavi.

Sličnu poruku poslao je generalni sekretar NATO-a Jens Stoltenberg. “Pozdravljam glas “za” na referendumu u Makedoniji. Pozivam sve političke lidere i partije da konstruktivno pristupe i odgovorno iskoriste istorijsku priliku. Vrata NATO-a ostaju otvorena, ali državne procedure moraju da budu ispoštovane”, napisao je.

Američki Stejt dipartment takođe je objavio izjavu u kojoj se pozdravljaju rezultati i naglašava podrška SAD-a za primenu sporazuma. Takođe se pozivaju politički lideri da se “izdignu iznad pristrasne politike i iskoriste ovu istorijsku priliku da osiguraju svetliju budućnost svoje zemlje”.

Očekuje se da makedonski parlament (Sobranje) ubrzo glasa o ustavnim promenama potrebnim za primenu sporazuma. Dvotrećinska većina potrebna je da bi se usvojile ove promene, što znači da će neki članovi opozicione VMRO-DPMNE takođe morati da glasaju za sporazum.

U obraćanju neposredno nakon glasanja, premijer Zoran Zaev rekao je da su građani podržali primenu sporazuma i članstvo države u NATO i EU, kao i da bolje rešenje od trenutnog nije moguće postići.

Prema Zaevu, u narednih nekoliko dana biće utvrđeno da li postoji dvotrećinska većina u parlamentu. Ako je ne bude bilo, vanredni parlamentarni izbori biće raspisani, rekao je Zaev, prenosi N1.

U svojoj prvoj reakciji na rezultate, međutim, lider VMRPO-DPMNE Hristijan Mickoski nije pokazao spremnost na saradnju.

“Ovaj referendum bio je vrlo neuspešan. Politika Zorana Zaeva i vlade doživela je debakl, a danas je Makedonija istinski pobedila. Broj građana koji nisu podržali ovaj sraman sporazum, to jest, broj građana koji su apstinirali ili glasali protiv, dramatično je veći od broja građana koji su glasali za sporazum. Radi se o tome da sporazum sa Grčkom nije dobio zeleno, već crveno svetlo od naroda”, rekao je Mickoski, prenosi META.

Povezani članci

Odbori za ustavna pitanja Srbije i EU o evrointegracijama

EWB

Održan sastanak Saveta za stabilizaciju i pridruživanje, Srbija pozvana da brže sprovodi reforme

EWB

Han: Strategija EU za Zapadni Balkan u februaru

EWB