fbpx
European Western Balkans
Politika

Reforme i razvoj suština evropskih integracija

Jadranka Joksimović; Foto: Kabinet ministra

BEOGRAD – Ministarka zadužena za evropske integracije Jadranka Joksimović razgovarala je sa odlazećom ambasadorkom Francuske Krstin Moro o odnosima dve države, evropskim integracijama Srbije, reformama koje se u tom procesu sprovode, situaciji u regionu, pitanjima od značaja za EU i drugim važnim temama.

Jadranka Joksimović zahvalila je na pomoći i podršci koju Francuska pruža Srbiji u procesu pristupanja Evropskoj uniji. Naglasila je da je opredeljenje države da nastavi proces evropskih integracija neupitno i da je članstvo u EU naš strateški imperativ. Akcentovala je da su evropske integracija razvojna šansa za Srbiju, ali i da će Unija – koja je prirodno okruženje našoj zemlji od njenog članstva imati i koristi u budućnosti.

U tom smislu, ministarka zadužena za evropske integracije podsetila je da je Srbija do sada otvorila 8 poglavlja, od kojih su dva privremeno zatvorena i najavila da će do kraja meseca, kada se završava malteško šestomesečno predsedavanje Unijom, biti otvorena još dva: 7 i 29 – o pravu intelektualne svojine i carinskoj uniji.

Joksimović i Moro ocenile su da je regionalna saradnja važna za ekonomski razvoj i političku stabilnost. One su zaključile da su napredak u reformama i vladavina prava ključne za nastavak evropskih integracija.

Ministarka Joksimović poželela je sve najbolje Kristin Moro u njenim budućem radu i zahvalila joj na otvorenoj i konstruktivnoj saradnji tokom mandata u Beogradu, saopštila je Kancelarija za saradnju s medijima Vlade Srbije.

Povezani članci

Vladavina prava prioritet u daljem procesu pregovora o članstvu u EU

Završen drugi sastanak Kurtija i Vučića, jedini dogovor da se dijalog nastavlja

EWB

Miščević: Srbija ozbiljno čita rezoluciju Evropskog parlamenta

EWB