fbpx
European Western Balkans
Region

Regionalna inicijativa “mali Šengen” korisna za Srbiju

Edi Rama, Aleksandar Vučić i Zoran Zaev; Foto: Tanjug / Tanja Valić

BEOGRAD – Dokle god je cilj Srbije i drugih zemalja u regionu ulazak u Evropsku uniju, regionalne inicijative poput „malog Šengena“ su korisne, a kakva god liberalizacija da se desi, Srbija kao najveća zemlja i najveća ekonomija može da ima samo koristi od toga, poručili su u emisiji Pravi ugao Vladimir Međak, potpredsednik Evropskog pokreta u Srbiji, i Duško Lopandić, bivši ambasador Srbije u Briselu.

Vladimir Međak istakao je da inicijativu „mali Šengen“ vidi kao nastavak onoga što je dogovoreno u okviru Berlinskog procesa, a to je da se u regionu razvija saradnja u svim onim oblastima gde je moguća, koja neće narušiti proces pristupanja u EU.

On je naglasio da bi svaka regionalna inicijativa prvenstveno išla u korist najvećoj zemlji u regionu a to je Srbija,  dodajući da ovakve inicijative imaju određena objektivna ograničenja.

„Šengen u Evropskoj uniji znači da vi imate prostor bez ikakvih granica. Javno je rečeno da će se putovati samo sa ličnom kartom. Mi na prostorima cele bivše Jugoslavije idemo samo sa ličnom kartom, što znači da je ovo dodatni plus, ali granica neće biti ukinuta“, rekao je Međak.

Carinska unija koja je u javnosti puštana kao ideja, efektivno bi sprečila Srbiju da vodi pregovore o pristupanju objasnio je Međak.

„Ne možemo da vodimo pregovore o pristupanju Carinskoj uniji Evropske unije, kada nemamo sopstvenu, to bi onda bila regionalna carina, ali ne ulazimo svi kao jedan blok nego pojedinačno“, naveo je Međak.

Slobodan protok radnika, ukidanje carinskih barijera, olakšan protok na granicama, mogućnost priznavanja sertifikata, neki  su od ciljeva inicijative „malog Šengena“.

Kako Međak ističe za ostvarivanje ovih ciljeva postoje takođe određena ograničenja koja su uslovljena različitim nivoom usklađenosti sa standardima EU.

„Onaj koji je najbliži EU ima najusklađenije standardne, onaj koji je najdalje je najudaljeniji i vi ne možete da priznate njegov sertifikat kao što ne može ni Evropska unija“, rekao je Međak.

Duško Lopandić smatra da regionalne inicijative poput „malog Šengena“ nisu kontradiktorne procesu evropskih integracija, te da ih ni na koji način ne usporavaju.

„Kada se radi o procesima evropskih i regionalnih integracija, te dve stvari nisu kontradiktorne. Unutar te velike integracije postoje manje koje se dešavaju po manjim pitanjima. Logično je da postoje regionalne inicijative kao što je „mali Šengen“, kazao je Lopandić.

On je dodao da je stvaranje ove nove inicijative delimično povezano i sa krizom CEFTA-e (Centralnoevropsko ugovora o slobodnoj trgovini).

Evropska unija izgubila svoj kredibilitet na Zapadnom Balkanu?

Potpredsednik Evropskog pokreta u Srbiji istakao je da je Evropska unija pretrpela ozbiljan udarac na svoj kredibilitet, odlukom da stavi veto na otvaranje pregovora o pristupanju Albaniji i Severnoj Makedoniji.

„Ako Evropska unija želi da bude globalni igrač, onda mora da radi na kredibilitet, koji je upravo sama sebi narušila. Teško je biti globalni igrač u regionu koji nije toliko otvoren kao što je Zapadni Balkan, gde ceo region želi da postane članica, a EU u tom regionu gubi svoje uporište svojim odlukama“, rekao je Međak.

On je dodao i da u pristupu EU prema proširenju ima kontradiktornosti – da li je Evropska unija protiv proširenja ili želi promenu metodologije proširenja?

„Dakle, ili ste protiv proširenja ili ste za promenu metodologije. Ako ste protiv proširenja, metodologija vam ne treba“, objasnio je Međak.

Na pitanje da li EU ima kredibilitet za nastavak dijaloga Beograda i Prištine, Međak je odgovorio da će biti teško da EU sačuva svoj kredibilitet, ako se povuče sa Balkana u smislu perspektive članstva, koji je njen glavni osnov prisustva u regionu.

 

 

Povezani članci

Gerdžaliju: Ne čekajmo da Evropa radi naš domaći zadatak

EWB

Pahor: Prioritet nove EK treba da bude proces proširenja Zapadnog Balkana

EWB

Jovanović: Srbija nosi odgovornost za stanje u regionu

EWB