fbpx
European Western Balkans
Izdvojeno Region

Regionalni ekonomski prostor – razlog neformalnog sastanka u Draču

Zastave Srbije, EU i država članica; Foto: Evropska unija

BEOGRAD – Produbljivanje regionalne saradnje, trgovina, digitalna ekonomija i dosadašnji rezultati Berlinskog procesa, biće samo neke od tema o kojima će lideri Zapadnog Balkana razgovarati na neformalnom sastanku u Draču 26. avgusta.

Međutim, kako portal European Western Balkans saznaje, glavni razlog ovog sastanka jeste Regionalni ekonomski prostor, čiji su akcioni plan lideri Zapadnog Balkana usvojili na Samitu u Trstu u julu.

Kako je najavljeno u saopštenju kabineta albanskog premijera Edija Rame, ono što se očekuje od sastanka je da lideri pokažu snažnu posvećenost višegodišnjem akcionom planu za Regionalni ekonomski prostor, koji bi trebalo da stvori tržište od 20 miliona ljudi, privuče investicije i otvori nova radna mesta.

Međutim, iako je na Samitu u Trstu došlo do saglasnosti oko veće ekonomske integracije regiona, lideri su se tada izjasnili da Regionalni ekonomski prostor ne sme biti zamena za članstvo u EU.

U ovakav vid ekonomske integracije regiona, najveću sumnju su tada izrazili Kosovo i Crna Gora.

Kosovo je svoj stav obrazložilo činjenicom da je za državu nisu priznale ni Srbija, ni BiH sa kojima bi navodno trebalo da bude u “zajedničkom tržištu, dok je Crna Gora smatrala da bi takvo regionalno ujedinjavanje moglo da stvori alternativu za proces evropskih integracija Zapadnog Balkana.

Evropski komesar Johanes Han je tada izjavio za portal European Western Balkans da Regionalni ekonomski prostor nije zamena za članstvo i da se radi o pripremi regiona za budući ulazak i integraciju u već postojeće zajedničko evropsko tržište.

Pored usaglašavanja oko daljih koraka koji će se preduzeti vezanih za ekonomsku integraciju regiona, jedna od tema biće i Berlinski proces, odnosno njegovi dosadašnji rezultati.

Predviđeno je da se celodnevni sastanak sastoji od više sesija tokom kojih će se razmatrati dalja saradnja u oblasti trgovine usluga, investicija i digitalne ekonomije.

Početak sastanka se očekuje nakon zajedničke konferencije za novinare Rame i Hana, koja bi trebalo da počne oko 9 časova.

Kako je ranije najavljeno, sastanku će prisustvovati premijerka Ana Brnabić, a prisustvo su potvrdili i kosovski premijer Isa Mustafa, premijer Crne Gore Duško Marković, premijer Makedonije Zoran Zaev i predsedavajući Saveta ministara Bosne i Hercegovine.

Takođe, sastanku će prisustvovati i potpredsednik Svetske banke za Evropu i centralnu Aziju Siril Miler, kako bi se razmotrila finansijska podrška daljoj integraciji regiona.

Povezani članci

Apostolova: Lideri odgovorni da formiraju stabilnu vladu

EWB

Neizvesna sudbina Ministarstva za ljudska i manjinska prava i društveni dijalog

Sofija Popović

[FOTO] Rešenje kosovskog pitanja – šansa ili pretnja evropskoj perspektivi Srbije

EWB