fbpx
European Western Balkans
Politika Некатегоризовано

Regionalni lideri o Zapadnom Balkanu u Davosu: Nema alternative evrointegracijama

Vučić i Plenković u Davosu; Foto: Tanjug/Instagram BUDUCNOSTSRBIJEAV

DAVOS – Nova pristupna metodologija i početak pregovora sa Severnom Makedonijom i Albanijom ključne su teme o kojima se razgovaralo tokom današnjeg panela “Diplomatski dijalog na temu Zapadnog Balkana”, održanom tokom sastanka Svetskog trgovinskog foruma u Davosu, koji od 1971. okuplja političare i biznismene iz celog sveta.

Na panelu su učestvovali ministar spoljnih poslova Slovačke Miroslav Lajčak, premijer Hrvatske Andrej Plenković, predsednik Srbije Aleksandar Vučić, premijer Bugarske Bojko Borisov, slovenački premijer Marjan Šarec, kao i predstavnici vlada Švedske, Finske, Turske i drugih zemalja.

“Razoračan sam što zemlje članice EU nisu bile u stanju da donesu odluku o otvaranju pregovora sa Severnom Makedonijom i Albanijom krajem prošle godine”, istakao je na panelu premijer Slovenije Marjan Šarec, prenosi slovenački Dnevnik. On je ocenio da bez sprovođenja politike proširenja EU, debata o budućnosti EU neće biti sveobuhvatna, te da je Zapadni Balkan važan partner u borbi protiv organizovanog kriminala i korupcije, kao i u upravljanju migracijama.

Premijer Bugarske Bojko Borisov istakao je u svom obraćanju da, iako postoje mnoge regionalne inicijative koje promovišu političku, ekonomsku i društvenu stabilnost na Zapadnom Balkanu, one ne mogu da nadomeste značaj evropskih integracija, prenosi MIA.

Tokom panela, predsednik Srbije Aleksandar Vučić odgovarao je na pitanje novinara Bloomberg-a o tome da li očekuje napredak po pitanju proširenja EU, Vučić je istakao da je “i na ovom skupu glavna pažnja bila na otvaranju pristupnih pregovora sa Albanijom i Severnom Makedonijom, što Srbija podržava i nada se da će uslediti do kraja maja na zagrebačkom samitu”. On je dodao bi bilo dobro da Srbija sazna poziciju EU i vidi “da li nam je potrebna diverzifikacija izvora investicija, kao i ekonomske saradnje”.

Na marginama Foruma: Plenković sa Vučićem i Tačijem

Premijer Hrvatske Andrej Plenković danas se na marginama foruma zasebno sastao sa predsednikom Srbije Aleksandrom Vučićem i predsednikom Kosova Hašimom Tačijem.

“Tokom hrvatskog predsedavanja EU, Kosovo očekuje da zaslužena odluka o viznoj liberalizaciji za naše građane bude doneta”, napisao je Tači na Fejsbuku nakon sastanka sa Plenkovićem.

Plenković se na sastanak sa Tačijem osvrnuo na Tviteru, navodeći da su teme sastanka bile politička i privredna saradnja, kao i prioriteti hrvatskog predsedavanja EU.

Predsednik Srbije Aleksandar Vučić ocenio je sastanak sa Plenkovićem kao “otvoren i prijatan”. “Dotakli smo se odnosa Srbije i Hrvatske i čini mi se da je izražajno više poverenja i optimizma”, rekao je Vučić, prenosi Fonet.

Godišnji sastanak Svetskog ekonomskog foruma u Davosu ove godine okupio je političke predstavnike i biznismene iz 117 zemalja, među kojima su nemačka kancelarka Angela Merkel, predsednik SAD Donald Tramp i premijer Italije Đuzepe Konte.

Povezani članci

Ambasador Francuske: Zalažemo se za punopravno članstvo Srbije u EU

EWB

Vulin: Evropska unija ne da Vučiću da vodi politiku

EWB

Fajon: Uputili smo pismo Dačiću, nadamo se sastanku o međustranačkom dijalogu

EWB