fbpx
European Western Balkans
Društvo

Regulacija Resave počinje u junu – EU daje 2,7 miliona evra

Resava; Foto: Delegacija Evropske unije u Srbiji

SVILAJNAC – Predsednik opštine Svilajnac Predrag Milanović najavio je da će regulacija reke Resave, za koju je Evropska unija odborila 2,7 miliona evra, a koja je pre tri godine donela katastrofalnu poplavu ovom gradu, početi početkom juna.

“Tenderi su završeni, posao je dobilo Vodoprivredno preduzeće iz Smederevske Palanke da radi prvu fazu regulacije Resave u Svilajncu, a očekujemo početak radova početkom juna”, rekao je Milanović povodom trogodišnjice poplave.

Prva faza radova “koštaće” oko 1,5 miliona evra, a posle završetka prve faze očekujemo raspisivanje konkursa za drugu fazu. Svi radovi treba da budu završeni za oko 22 meseca, naveo je Milanović.

U prvoj fazi biće urađena regulacija 5,1 kilomatar a u drugoj 20 kilometara i kada bude završen ceo taj posao moćićemo da kažemo da Svilajnac, što se tiče Resave, neće više imati problema sa poplavama narednih 30 do 40 godina, istakao je Milanović.

On je dodao da je opština stvorila sve preduslove za regulaciju reke: projektnu dokumentaciju, izvršila eksproprijaciju zemljišta, izgradila most na reci kod sela Subotica.

Prema njegovim rečima, regulacija Resave je najveći projekat u 2017.godinu, i sigurno najvažniji u narednih 10 godina za građane Svilajnca.

EU je Svilajncu odobrila 2,7 miliona evra za regulaciju reke Resave kroz celu teritoriju opštine, sredstva su iz pretpristupnih fondova (IPA), a investicija ide preko Agencija za razvoj Austrije (ADA).

Reč je o 25 kilometara toka reke, a regulacija podrazumeva proširenje i nadvišenje korita u samom gradu, kompletnu rekonstrukciju korita od ulaska reke na teritoriju Sviljnca do uliva u Veliku Moravu, izradu novih nasipa kroz grad Svilajnac i atare sela Sedlare i Subticu, i potpunu regulaciju reke kroz poljoprivredno zemljište, objasnio je Milanović.

Resava je, u maju 2014. godine, donela Svilajncu nezapamćene poplave i nanela štetu stanovništvu i privredi veću od 1,5 milijardi dinara.

EU je, pored sredstava za regulaciju, do sada pomogla Sviljancu u saniranju šteta sa oko dva miliona evra.

Povezani članci

PrEUgovor: Nema suštinskog napretka u vezi sa poglavljima 23 i 24

EWB

Oružje i rodno zasnovano nasilje

EWB

Donacija EU za reformu javne uprave

EWB