fbpx
European Western Balkans
Region

Rejnders: Budućnost svih zemalja Zapadnog Balkana

Didije Rejnders; Foto: EU

SOFIJA – Belgijski ministar spoljnih poslova, Didije Rejnders, izjavio je danas u Sofiji da je dobro što EU ponovo ima Zapadni Balkan na dnevnom redu.

”Siguran sam da je budućnost svih zemlja Zapadnog Balkana u EU”, rekao je belgijski šef diplomatije na neformalnom ministarskom sastanku u Sofiji.

Rejnders je tog skupa poručio da je siguran da će budućnost svih zemlja Zapadnog Balkna biti u EU.

”To će zavisiti od svih zemlja članica EU i svih kandidatskih zemlja da naprave neophodne reforme. Napredak je potreban u oblasti vladavine prava, osnovnih prava, kao i po pitanju pomirenja između različitih strana u regionu, na prvom mestu Srbije i Kosova, i bolje regionalne saradnje”, izjavio je Rejnders.

On je naglasio važnost činjenice da su Bugarska i Austrija Zapadni Balkan stavile među priorite svog predsedavanja EU i ocenio da je dobro što se EU ponovo vratila na na to pitanje.

”Imali smo migrantsku krizu, terorističke napade, Ukrajinu, Siriju, Irak. Sada je vreme da ponovo razgovaramo o Zapadnom Balkanu”, kaže Rejnders.

Upitan za odnose Zapadnog Balkana i Rusije u svetlu EU integracija, Didije Rejnders ocenjuje da ”na kraju svi moramo biti na istim pozicijama”.

”To je EU. Ako želite članstvo u EU morate da imate iste pozicije kao EU i po pitanju spoljne politike. Važan je napredak u različitim oblastima kao što su vladavina prava, pravosuđe, ekonomimske reforme kao i uspostavljanje istih pozcija prema međunarpdnim pitanjima. To će biti proces u narednim mesecima i očekuje stvarni napredak u zemljama Zapadnog balkana”, zaključio je ministar spoljnih poslova Belgije.

Povezani članci

Haradinaj najavio novu platformu za dijalog sa Beogradom

EWB

Brnabić u Podgorici na Samitu Američko-jadranske povelje

EWB

[BSC] Autoritarizam kao uzrok rata i dužnost da se odupremo

Milica Starinac